Jump to navigation
Parerea mea
31 May
E de bine...
Una din tezele susţinute de mine este că, în ciuda corului bocitoarelor din presa noastră din ce în ce mai lipsită de inteligenţă, economia românească are o evoluţie pozitivă, fiind într-un proces de transformare şi aşezare pe baze sănătoase.
[Read More!]
30 May
Călin – file de poveste
Atacul de duminică declanşat de Crin Antonescu, un liberal considerat a face parte din „aripa Patriciu”, asemenea premierului, complică situaţia lui Călin Popescu Tăriceanu care pare a fi pierdut cel mai important sprijin şi cred că în momentul de faţă debarcarea sa din fruntea PNL şi, implicit, din fruntea guvernului, este o chestiune de timp.
[Read More!]
29 May
BNR se trezeşte?
BNR pare să fi trezit şi a început să tragă semnalul de alarmă asupra balonului imobiliar. Asta după ce de vreo trei ani asistă impasibilă la umflarea acestuia dincolo de orice logică economică. Nu este prima dată când BNR asistă pasibilă la desfăşurarea unor evenimente asupra cărora ar fi trebuit să intervină, cum a fost valul de dezastre bancare din anii 90, posibil şi datorită pasivităţii BNR.
[Read More!]
28 May
Anunţ pe bune
Pe bune, fără nici o glumă. Dacă este cineva interesat de o partidă de fotbal săptămânală, caut parteneri mai mult sau mai puţin talentaţi. Important este să ne simţim bine o oră-două în weekend, după posibilităţi, să alergăm, mai dăm jos din burtică... Alături de minte, în Dr. Taberei, sunt vreo 4-5 terenuri amenajate şi câteva şcoli unde putem să ne desfăşurăm în voie. Dacă sunteţi interesaţi, lăsaţi un mesaj aici sau la eu arond cristianbanu punct ro.
26 May
Oameni şi instituţii
Subiectele „fierbinţi” la ordinea zilei sunt acum restructurarea Guvernului, schimbarea şefului SRI prins cu... curca în sac, sau a ministrului Agriculturii, doborât de virusul gripei aviare. Toţi se grăbesc să-şi dea cu părerea, să propună soluţii care mai de care mai fanteziste.
[Read More!]
24 May
Mai este posibilă a treia cale?
Pornind de la discuţiile de pe România Economics, una dintre cele mai bune liste de discuţii de la noi, probabil singura moderată cu adevărat şi astfel scutită de obişnuitele divagaţii şi off-topicuri tipic româneşti, despre o eventuală a treia cale în politica românească, să vedem dacă mai există cu adevărat loc pentru o nouă construcţie politică.
[Read More!]
23 May
Tandemul Băsescu-Stolojan
Într-unul dintre articolele anterioare spuneam că, în absenţa locomotivei Traian Băsescu, Partidul Democrat ar avea toate şansele să nu mai intre în Parlament datorită prestaţiei absolut penibile a liderilor săi. De aceea insistă Traian Băsescu pentru crearea unui partid prezidenţial puternic.
[Read More!]
22 May
Codul Fiscal
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal va intra în şedinţa de guvern de săptămâna aceasta şi se speră că va putea fi adoptat la timp pentru a putea deveni aplicabil de la 1 ianuarie 2007.
[Read More!]
19 May
Fierberi şi frământări...
Raportul de ţară, în urma căruia clasa politică românească era sigură că va primi paşaportul de intrare în Uniunea Europeană după care putea să facă orice vrea, cam ca recruţii care aşteaptă liberarea, a scos la lumină nişte tendinţe interesante în principalele partide româneşti. Verdictul Comisiei le-a pus pentru moment în aşteptare dar, vorba lui Eminescu, „ochiu’nchis afară, înlăuntru se deşteaptă...”
[Read More!]
18 May
Hai să dăm mână cu mână...
Răspunsul „parţial color” de la Bruxelles aduce oarecare linişte şi pace pe meleagurile româneşti. E bine că n-a fost rău, să vedem şi partea plină a paharului şi să ne bucurăm în buna tradiţie românească. Mai mult chiar, judecând după comportamentul domnilor Barrosso et comp. Este chiar posibil ca Bulgaria să rămână pe bară în vreme ce noi vom intra în UE...
[Read More!]
17 May
Nimic nou despre inflaţie
A fost şi
al patrulea raport asupra inflaţiei al Băncii Naţionale a României, raport care nu aduce mari noutăţi. Cel mai interesant aspect a fost că BNR îşi menţine ţinta de 5% pentru anul acesta şi prognozează o inflaţie de 6,8%, ceea ce ar însemna o abatere cu aproape 2 procente de la ţintă.
[Read More!]
16 May
Preşedintele Băsescu, jocurile de imagine
Institutul Pro a dat recent publicităţii
un studiu privind comportamentul preşedintelui Traian Băsescu în primele 15 luni de mandat. Concluziile acestui studiu întăresc în bună măsură ideile exprimate de mine de-a lungul timpului.
[Read More!]
15 May
Calitatea resurselor umane din România
Pe baza materialului Institutului Naţional de Statistică am realizat o sinteză asupra calităţii resurselor umane, un subiect asupra căruia m-am referit de mai multe ori de-a lungul timpului. De data aceasta, am date mai noi (trimestrul IV al anului 2005).
[Read More!]
12 May
Un exemplu de inepţie...
... care intră pe nemestecate în toată presa românească, semn că stimabilii noştri presari nu prea se obosesc cu gânditul. De unde până unde
cheltuiesc românii 25 miliarde de euro pe internet? şi de unde până unde au cheltuit ei anul trecut 65 de miliarde de euro? Când dacă intri într-o bancă românească să le soliciţi aprobarea de a plăti cu cardul pe internet mai că nu te iau la bătaie? A se vedea şi
ZF, spre marea mea surprindere...
România rurală
În urmă cu ceva vreme am avut un articol în care mă refeream la România rurală. Acum am la dispoziţie ceva mai multe date, care creionează un portret mult mai sumbru decât poate fi bănuit de aici, ceea ce crează nişte premise destul de periculoase pentru viitor, fiindcă România va trebui să se integreze dimpreună cu aceasta...
[Read More!]
11 May
Rezultate peste aşteptări pe primul trimestru
Institutul Naţional de Statistică – merită semnalat că este una din instituţiile statului care funcţionează aşa cum trebuie – a făcut publice rezultatele pe primul trimestru. Până când voi reuşi să „diger” tot materialul pus la dispoziţie – între care două studii interesante despre calitatea vieţii şi despre forţa de muncă, iată sumarul principalele concluzii ale primului trimestru.
[Read More!]
10 May
Planul B
Încheiam articolul de ieri cu ideea Alinei Mungiu Pipidi că partidele româneşti nu posedă ceea ce se numeşte „planul B”. Obsedate de (i)realitatea imediată, ele sunt incapabile să gândească pe termen lung şi să construiască strategii coerente de comunicare şi imagine, dar şi de poziţionare tactică.
[Read More!]
09 May
O ciorbă reîncălzită...
La Marius Tucă Show, cu un MT pe post de ridicător de mingi la fileu, Stolojan a ieşit la încălzire, confirmând prin apariţia sa oarecum ciudată, că se pregăteşte o schimbare de guvern şi cine poate candida la postul de premier decât eterna soluţie de avarie, Theodor Stolojan.
[Read More!]
08 May
Becali vs. Dinescu
Liberalii şi-au tras şi ei „becaliul” lor, în persoana lui Mircea Dinescu, în speranţa că astfel îşi vor întări imaginea în zona „intelectuală”. Indiscutabil, Dinescu are şarmul său, însă pentru liberali el nu este altceva decât un simplu „becali” adică un individ "popular, care le zice bine". Ceea ce dovedeşte că liberalii nu au înţeles nimic.
[Read More!]
05 May
Despre presa românească
Că tot a fost recent ziua libertăţii presei, ocazie cu care „câinele de pază” al democraţiei a mai primit un epitet drăgălaş de la Geoană, „şacalii”, merită să ne întrebăm cât de liberă este în realitate presa românească.
[Read More!]
04 May
Vin imediat!
Atunci când am auzit pentru prima dată sloganul de candidat la Primărie al lui Videanu, „Vin imediat!” m-am gândit... imediat, la un chelner şi al său „Vineee băiatuuuu!” şi de atunci am folosit pentru domnia sa mai mult termenul de chelner decât cel de primar.
[Read More!]
03 May
Cota „unică”
În ultima perioadă s-au tot înmulţit discuţiile despre cota „unică”, apărând numeroase argumente pro şi contra. Se pare că şi liderii europeni sunt foarte interesaţi de aceasta, punând la îndoială capacitatea României de a face faţă cheltuielilor pe care le implică aderarea.
[Read More!]
02 May
I’m back...
După o vacanţă activă, revin iar la însemnările zilnice. Mulţumesc pe această cale celor care au ajuns pe site-ul meu căutând-o pe Andreea Marin (cu totul şi cu totul întâmplător, am folosit „Surprize-Surprize” ca titlu al unui articol). Sper să le placă. Mă gândesc să pun şi un post „Duminica în familie”, să nu plângă fanii/fanele Mihaelei Rădulescu. şi neapărat, un „Iartă-mă” şi un „Din dragoste”, să fie tacâmul complet.
[Read More!]
Relaţia premier-preşedinte
În istoria guvernărilor post-decembriste au fost înregistraţi, până în anul 2004, un număr de şapte premieri (Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu şi Adrian Năstase), reprezentând personalităţi politice, puternice sau discrete, care pot fi încadrate însă în diverse tipologii.
[Read More!]