Parerea mea

19 October

O bătălie de maximă importanţă

se dă zilele acestea īntre şeful Fiscului, Sebastian Bodu şi cluburile de fotbal. Bătălia are o puternică īncărcătură emoţională şi un potenţial colosal de imagine. Preşedinţi cluburilor mizează pe dragostea fanilor şi apelează la coarda sensibilă solicitānd păsuiri pe care ştiu foarte bine că oricum nu le vor respecta. De intransigenţa lui Bodu depinde viitorul Fiscului īn Romānia.

Īn cazul īn care Sebastian Bodu cedează şantajului sentimental al "oamenilor de fotbal" atunci toate īncercările sale viitoare se vor eşua lamentabil. Dacă Bodu reuşeşte să-l execute pe Gigi Becali şi, ulterior, pe ceilalţi corifei ai diviziei A, atunci se vor deschide noi perspective. Probabil că poe asta aşi mizat şeful Fiscului atunci cānd şi-a ales o ţintă atāt de spectaculoasă. Fiindcă aici avem două planuri.
Pe de-o parte, lumea fotbalui, transformată an de an īntr-o cloacă fetidă, ce emană mirosuri irespirabile. Din ce īn ce mai puţinele succese sportive au fost invers proporţionale cu creşterea averii "diriguitorilor" cluburilor. Bani plătiţi cu sacoşa sau azvārliţi la cerşetori sau lăutari. Maşini ultimul răcnet īn parcările cluburilor, conduse de juni imberbi şi majoritar analfabeţi.
S-a creat astfel un model care influenţează nociv tineretul, propunānd un model de viaţă īn care orice este posibil şi nimeni nu trebuie să plătească niciodată. De dreagul idolilor lor, fanii īndārjiţi īnchid ochii cānd adversarii se dau la o parte de pe teren şi sunt gata să se īnchine marii vedete care a marcat un gol cu poarta goală.
Aceste vedete lipsite de orice substanţă au fost intens mediatizate, transformate īn Beckami autohtoni, neglijāndu-se amănuntul, deloc nesemnificativ că, totuşi, David Beckam este īnainte de toate un fotbalist bun. Acest iureş nebun a pervertit şi puţinii fotbalişti care "ştiau cu mingea", cele mai celebre fiind cazurile lui Mutu şi Chivu, primul fiind prins cu droguri, iar celălalt stānd aproape un an pe bară fiindcă a căzut beat mort fiind pe scările unui bar rupāndu-şi piciorul...
Din punctul acesta de vedere, contează mai puţin bani pe care statul īi va recupera de la cluburile de fotbal, cāt mai mult va conta asanarea unei mlaştini.
Un alt plan īl reprezintă personajul Gigi Becali. Un personaj creat artificial de mass-media care ajunsese dependentă de el. Practic, ştirile sportive nu mai īnsemnau goluri, scoruri sau recorduri, ci erau numai despre ce mai făcuseră şi ziseseră gigel, jenel sau nea mitică. Umflat cu pompa mass-medie, personajul lipsit de substanţă Gigi Becali a luat la recentele alegeri mai multe voturi decāt un partid istoric. Sute de persoane stau pe la uşa lui aşteptānd să fie miluite cu o sută de dolari.
Eliminarea unui astfel de personaj din viaţa noastră publică ar īnsemna un mare pas către īnsănătoşirea societăţii noastre.
posted at 14:39:45 on 10/19/05 by Cristian Banu - Category: General

Comments

No comments yet