Parerea mea

10 March

Falimentul UDMR

Ani de-a rândul UDMR a fost pentru românii raţionali un model politic invidiat. Atitudinile europene, tonul moderat şi elegant erau net superioare gronianismului politicianului „rromân”. Desigur, pentru „rromânii verzi” udemeriştii nu voiau altceva decât să ne fure Ardealul.

În martie 1990, la Târgu Mureş a avut loc una dintre cele mai sinistre diversiuni, care avea să ducă la renaşterea securităţii ceauşiste. Fără a crede în teoria conspiraţiei, nu poţi să nu te întrebi dacă nu cumva ni se pregăteşte ceva similar. Prin presă apar tot felul de zvonuri că „secuii pregătesc ceva”. Apar ca din senin nişte proiecte de lege a siguranţei naţionale dubioase. Sunt tot felul de semne că „se pregăteşte ceva”. Cine anume pregăteşte, nu este foarte clar, după cum nici foarte clare nu ar fi mobilurile.
Toate aceste situaţii neplăcute prin UDMR într-unul dintre cele mai proaste momente ale sale. Încă de la începutul acestei guvernări, ea purta stigmatul guvernului negociat iniţial cu PSD, precum şi colaborarea excelentă cu acelaşi partid în legislatura trecută. De altfel, din 1996, UDMR se află permanent la putere, reuşind să obţină câteva avantaje deosebite pentru minoritatea maghiară. Dar oare sunt ele avantaje?
În momentul de faţă mie mi se pare că minoritatea maghiară trăieşte într-o enclavă auto impusă. Iar eforturile UDMR au fost permanent orientate către izolarea minorităţii maghiare. şi-au creat şcoli separate, inclusiv universităţi, vor instituţii administrative proprii. Nimeni nu le cere ungurilor să renunţe la identitatea naţională. Însă nu cred că izolarea şi enclavizarea reprezintă o soluţie. Incidentele din Franţa au arătat unde poate duce (auto)izolarea.
Trăim într-o lume globală, o lume în care graniţele dispar, comunităţile se deschid şi se integrează în altele mai mari. În aceste condiţii, politica izolaţionistă condusă de UDMR a fost exact inversul a ceea ce ar fi avut nevoie minoritatea maghiară.
Aşa s-a ajuns, de exemplu, ca Harghita şi Covasna să fie unele dintre cele mai sărace zone din ţară fiind percepute ca zone „nesigure”, „fluide”, „cu probleme”, din această cauză fiind evitate.
Din păcate însă, UDMR a avut – şi va continua să aibă, o contrapondere relativ importantă în politica românească, prin PUNR, PRM, PNG şi acum PD. Numai că acest filon naţionalist este totuşi limitat la maxim 20% din electorat, el prinzând în special în zonele sărace, slab educate.
Din păcate clasa politică de naţionalitate română nu este suficient de matură pentru a deveni o clasă politică reprezentativă pentru români. Tentaţia derapajelor naţionaliste „care dau bine la electorat” este foarte mare. Nu ştiu însă cât îl poate ajuta pe Emil Boc discursul naţionalist să ascundă faptul că este un primar incompetent. Reacţiile din societatea civilă mă fac să cred că electoratul a evoluat un pic mai repede decât politicienii şi ascunderea în spatele naţionalismului nu are priză reală.
Preţul pâinii şi al laptelui devin mai importante decât fantasmagoriile unor politicieni debili.
În plus, oscilaţiile UDMR şi comportamentul din ultima vreme au accentuat imaginea negativă pe care această organizaţie începuse să o aibă, nu doar în rândul majorităţii. De altfel, UDMR beneficia de votul „unanim” al minorităţii maghiare mai degrabă din cauză că nu exista alternativă şi dintr-un „patriotism local”. Dar şi datorită faptului că partidele politice româneşti nu au prezentat o ofertă politică coerentă adresată minorităţii maghiare (nu că partidele româneşti ar prezenta o ofertă politică coerente în vreun domeniu). Sunt convis că oscilaţiile recente în care UDMR s-a situat de cealaltă parte a baricadei au dezamăgit şi minoritatea maghiară la fel cum, au dezamăgit şi pe cei care sperau că parlamentarii au înţeles că este timpul să se facă o curăţenie. Din această cauză, cred că în momentul de faţă situaţioa UDMR pe scena politică românească este din ce în ce mai incertă şi nu cred că va mai avea vreodată reprezentare parlamentară.
UDMR pierde şi datorită faptului că, în momentul de faţă, relaţiile dintre români şi maghiari sunt mai bune ca oricând (continui să cred că nici înainte nu erau foarte rele, problema constituind-o capetele înfierbântate şi de-o parte şi de alta). Pierde datorită îmbunătăţirii relaţiilor dintre România şi Ungaria. Pierde datorită inadecvării la cerinţele reale ale societăţii româneşti, comportamentul de zilele trecute din parlament dezamăgind pe toată lumea şi dovedind o imaturitate la care nu m-aş fi aşteptat (nu este posibil ca în urma unei certe cu un papagal ca Boc să votezi împotriva voinţei electoratului, împotriva României în definitiv). Pierde şi datorită unor acuzaţii de corupţie la adresa principalilor săi lideri, acuzaţii care sunt din ce în ce mai vocale.
Va fi bine sau rău pentru minoritatea maghiară? Este greu de estimat. Personal cred că va fi bine, deoarece consider că UDMR, alături de PRM şi celelalte partide naţionaliste româneşti au avut un rol important în izolarea şi enclavizarea minorităţii maghiare. Poate că lipsind „duşmanul”, filonul naţionalist român va ceda de la sine (sau poate îşi va găsi un alt duşman şi va lăsa minoritatea maghiară în pace).
posted at 00:00:00 on 03/10/06 by Cristian Banu - Category: General

Comments

Traian wrote:

Singura sansa ca UDMR sa nu intre in Parlament este ca electoratul maghiar sa aiba mai multe variante de alegere. Si, cin cate se pare, celelalte variante sunt si mai nationaliste... Deci UDMR este solutia cea mai buna din toate punctele de vedere. Nu pot sa cred ca populatia ungara din Ardeal va vota un partid care sa nu aiba drept principal obiectiv protejarea intereselor lor ca minoritate etnica. Si asta si pentru ca nu exista inca in Romania un partid care sa fie votat pentru ceea ce face, pentru ceea ce promoveaza.
Nu stiu daca o sa iasa UDMR din Parlament prea curand fara a intra un alt \[A-Z]*M[A-Z]*\ (adica partid pentru minoritatea maghiara). Decat daca vor imparti cele 8% exact pe din doua...
10/03 00:16:26

Dan Anghel wrote:

Nu sunt de acord cu remarca finala in care UDMR este bagat in aceeasi oala cu PRM la partide nationaliste. UDMR este o uniune creata cu scopul de a-i reprezenta politic pe maghiari, in sanul ei exista vederi moderate la fel cum exista si vederi extremiste, dar faptul ca UDMR a fost la putere din 96 incoace este un semn clar ca vederile moderate au reusit sa se impuna in Uniune. Daca partea extremista din UDMR ar ajunge sa isi impuna punctul de vedere in uniune nu cred ca ar intra la guvernare cu nici un partid, tocmai pentru ca nu cred ca ar incerca sa caute negocieze cadrul legal al statutului maghiarilor in Romania, ceea ce mi se pare ca face UDMR (cat de bine sau cat de rau, asta ramane de vazut). De legea minoritatilor este vorba.

Nu stiu cata politica izolationista a dus UDMR, dar mi se pare cam repede trasa concluzia despre enclavizarea minoritatii maghiare. Maghiari traiesc nu numai in Harghita si Covasna, distinctia aceasta trebuie facuta pentru ca situatia este complet diferita in Satu Mare, Cluj sau Tg. Mures fata de cele doua judete Covasna si Harghita. Situatia e complet diferita si demografic si economic si geografic. Daca cele doua judete sunt izolate, meritul il are in aceeasi masura si statul roman ca si UDMR, daca nu chiar mai mult. Ceea ce mi se pare inteligent si interesant din ce propune UDMR este autonomia locala, aceeasi pentru toata lumea : Harghita, Covasna dar si Iasi, Constanta, Dolj, etc. Mi se pare intr-adevar un model politic viabil in care sa conlocuiasca doua natuini, tocmai pentru ca natura problemelor locale este diferita intre Satu Mare, Covasna dar si Dolj si Iasi.

Despre universitati, scoli si administratie in limba lor as vrea sa zic doar ca e vorba de autonomie culturala si cu care sunt de acord. Pana la urma maghiarii sunt o natie care imparte acelasi teritoriu cu natia romana. De o gramada de sute de ani. Mi se pare deci logic sa aiba dreptul de a-si manifesta cultura la toate nivelele societatii in aceeasi masura ca si populatia romana. Nu cred ca e vorba nici de enclavizare si nici de izolare.

Inchei cu convietuirea dintre cele doua natii. Intr-adevar capetele inflacarate politice de ambele parti dauneaza acestei convietuiri, atat PRM cat si Consiliul National Secuiesc. Adaug si mass-media. O fac atat de bine si de subtil, chiar mai bine decat oamenii politici cateodata. <a href="http://dna29.blogspot.com/2...">Am postat recent despre asta</a> cu un exemplu de la sfarsitul lui februarie, TVR 1 este cel vizat. Foarte nesanatos si iresponsabil, pentru ca daca un om politic se poate decridibiliza in asa hal incat sa nu-l mai ia nimeni in serios, televizorul iti intra singur in casa, ajunge sa apesi pe buton. Si eu cat stateam in Cluj imi ziceam ca nu vad unde e problema, traim bine impreuna, primeaza problemele de "supravietuire" asupra celor "nationale", nu intelegeam de ce un idiot extremist ca Funar e primarul Clujului daca noi ne intelegem asa de bine, dar ajunge sa te uiti in jur, sa te uiti pe Internet, sa abordezi doar in treacat subiectul in discutii private si o sa vezi ce gandesc oamenii de baza ca sa iti dai seama de realitate. Problema asta nationala, a tot ce inseamna Romania ca natiune, poporul roman e foarte prost pusa in practica si bagata in capul oamenilor de mici. Si atunci sunt prada la tot felul de excese, e interesant sa dai o tura prin comentariile cate unui articol cu subiect maghiar prin editiile online ale marilor ziare din Romania si sa vezi ce enormitati xenofobe si vulgare poti gasi, nici nu iti imaginai ca oameni vorba aia, de bine, ca doar de ce de rau, pot sa gandeasca asa. Mie mi se pare ca romanii au o problema fundamentala cu ceea ce inseamna natia si poporul roman, ce ascunde enorme frustrari (la capitolul frustrari nationale au si maghiarii din belsug, nimic de zis), care nu ies la iveala in fiecare zi, dar care dorm bine mersi pana cand sunt stimulate. Deci in concluzie nu lasand lucrurile sa se intample de la sine se vor rezolva ci actionand si propunand un model politic viabil, ceea ce nu exista astazi in Romania si tot ce a obtinut natiunea maghiara pana acum poate fi daramat maine cu mana pe constitutie daca PRM ajunge majoritar, de unde si necesitatea unei legi a minoritatilor.

Ar mai fi foarte multe de zis si nuantat, dar nu am mult timp, in schimb mi se pare un pic reductiv articolul tau si cu prea multe raccourci-uri.

O zi buna
10/03 08:38:29

Cristian Banu wrote:

Dan, nu susţin nici pe departe că UDMR este o formaţiune extremistă, ci chiar am subliniat faptul că politicienii acestei formaţiuni au constituit multă vreme un model chiar pentru români.
De asemenea, nu am nici o problemă cu autonomia culturală, cu faptul că există teatre, edituri, posturi TV în limba maghiară. Însă învăţământul în limba maghiară nu mi se pare OK. Mi se pare o izolare care le limitează opţiunile şi oportunităţile.
Întotdeauna minorităţile sunt un subiect delicat şi este dificil de găsit soluţia ideală. Însă rămân la părerea că (auto)izolarea nu este o soluţie. Iar UDMR a contribuit din plin la asta. Poate că dacă nu ar fi existat UDMR conaţionalii maghiari ar fi prest partidele româneşti să îi ia în consideraţie şi... Dacă şi cu parcă.
O colegă de la Târgu Mureş îmi spunea dimineaţă că aseară o vecină a anunţat-o nici mai mult nici mai puţin că au intrat tancurile la Odorhei.
PS Pentru cineva care nu are timp, ai scris destul de mult ;) Mulţam pentru contribuţie.
10/03 09:46:44

Cristian Banu wrote:

Traian, UDMR a avut probleme şi la recentele alegeri, când a intrat în parlament la limită, iar maghiarii nu au respectat întru totul indicaţiile liderilor. Eu unul nu aş mai vota cu un partid care îl apără pe Adrian Năstase.
10/03 09:49:01

Dan Anghel wrote:

Sunt de acord, izolationismul trebuie combatut, dar dupa mine combaterea lui seamana intr-un fel cu consilierea si acompaniamentul individului la scoala, in mediul profesional, etc. Trebuie facut de la caz la caz prin implicare si foarte mult efort.

Sadly enough imi vine greu sa vad vreunul din partidele romanesti actuale imbratisand cauza maghiara.

PS: mi-am mai facut timp, uitasem ca azi am zi libera:)
10/03 10:27:17

dragos wrote:

offtopic: vii diseara la Casa Tralala?

http://unapezi.fourhooks.co...
10/03 13:41:44

Cristian Banu wrote:

@ Dan - ţinând cont că PD alunecă pe panta naţionalismului, singurul partid ar fi PNL dacă ar avea suficientă inteligenţă. Ar avea un electorat disciplinat, în general de foarte bună calitate care îmbrăţişează cu căldură ideile democratice.

@ Dragoş - I Kant. Sunt "om însurat cu copil mic" aşa că nu prea pot să "pierd vremea prin cârciumi". Beţi voi şi în cinstea mea :))
10/03 14:12:42

Dan Anghel wrote:

Citeam Gandul de astazi si uite peste ce am dat, referitor la comentariile din subsolul articolelor din versiunea online a ziarelor romanesti. Gandul publica proclamatia CNS care cica urmeaza sa fie citita la Odorheiu Secuiesc pe 15 Martie.

http://www.gandul.info/2006...

136 de comentarii dintre care cel putin 20 sunt goale, hai sa zicem 100. Din cateva priviri iti dai seama de nivel, desi exista si cateva pareri moderate. Nu stiu exact care e scopul articolului, informare sau atzatzare, dar rezultatul e acolo.
10/03 21:21:08

mihai wrote:

Well, care "tonul moderat şi elegant" ?!?;
really...
11/03 02:43:07

Cristian Banu wrote:

Decesul politic al UDMR a fost parafat pe 15 martie, la Odorhei când, după ce Traian Băsescu, printr-o mişcare de maestru a reuşit să ofere legitimitate UCM, UDMR a adoptat un discurs radical penibil. Markó Béla şi-a anunţat electoratul că este &#8222;un politician de convingeri radicale&#8221;, care însă îşi permite să fie moderat. Apoi a arătat că obiectivul său rămâne obţinerea autonomiei. Pentru aceasta este gata să se bată cu pediştii şi să le îngreuneze intrarea în Partidul Popularilor Europeni, dar şi să se opună lor atunci când vor dori să-şi promoveze anumite proiecte pe cale legislativă. În plus, pe Băsescu l-a arătat cu degetul ca autor al promovării lui Szász Jenö ca personalitate politică. Pentru a-şi completa mesajul radicalist, liderul UDMR a supralicitat: &#8222;Prefecţii din judeţele secuieşti trebuie să vorbească maghiara&#8221;. Băgată-n priză de ascensiunea UCM, UDMR agită apele politice. Markó Béla se luptă în acelaşi timp cu Traian Băsescu, cu pediştii şi cu extremiştii maghiari. UDMR este în impas, dovedind că nu-şi poate onora promisiunea pe care a făcut-o maghiarilor în urmă cu un an şi jumătate, înaintea alegerilor, şi anume obţinerea autonomiei culturale.
În acest moment, UDMR este adusă pe aceeaşi linie de start cu UCM în perspectiva alegerilor viitoare. Legitimarea ucemiştilor de către însuşi şeful statului îi determină pe udemerişti să aleagă calea radicalizării, care nu este exclus să devină, în viitor, una a sfâşitului lor politic.
20/03 11:43:55