Parerea mea
Jump to navigation
13 March
Sfârşitul omului politic Adrian Năstase
Mesajele apărute săptămâna trecută despre excluderea din partid a lui Adrian Năstase marchează sfârşitul său ca om politic. Chiar dacă pentru moment excluderea va fi amânată, ea este oricum inevitabilă.
Asistăm ân cazul Adrian Năstase la punerea în aplicare a unui scenariu tipic comunist: „oamenii muncii indignaţi” solicită partidului excluderea mârşavului care „a întinat nobilele idealuri ale social-democraţiei”. şi, evident, partidul va ţine seama de doaleanţele „celor mulţi” şi le va face dreptate.
A fost o perioadă neagră pentru Adrian Năstase, începută cu o mişcare total neinspirată. Mai întâi, a iniţiat o dezbatere şi un vot, cu uşile deschise, în grupul parlamentar PSD, sperând să rezolve două probleme majore cu care se confruntă: un sprijin moral înaintea votului din plenul Camerei, în care se va decide dacă se aprobă sau nu cererea de percheziţie formulată de procurori şi etichetarea întregii anchete penale drept o vendetă politică declanşată de tandemul Monica Macovei-Daniel Morar, la instigarea lui Traian Băsescu. Adrian Năstase şi probabil cel puţin o parte dintre liderii PSD au sperat că, prin intermediul mass-media, evident prezentă masiv la eveniment, vor reuşi să convinga opinia publică că totul nu este nimic altceva decât o înscenare menită să lovească politic principalul partid de opoziţie.
Apoi, nu ştiu ce a vrut el cu acea invitaţie adresată unor jurnalişti de a-i vizita casa din Zambaccian. Este însă clar ce a reuşit. Pe de-o parte, a reuşit să confirme abundenţa acumulată – estimată de Academia Caţavencu la cca 800,000 de euro doar pe baza fotografiilor şi a imaginilor.
Despre Adrian şi Dana Năstase circulau foarte multe zvonuri. În fiecare judeţ există localnici care susţin cu mâna pe Biblie că nu ştiu ce teren, nu ştiu ce casă, nu ştiu ce fermă, nu ştiu ce firmă sunt ale lui Adrian Năstase. Prin Bucureşti se spune că deţine o firmă de taximetre, iar despre Dana că ar avea o companie de distribuţie medicamente. Per total, averea lui este cifrată la cca 2 miliarde de euro. În mod cert, este mult folclor aici. şi, oricum, este imposibil de justificat o avere chiar şi numai la o sutime din această sumă. Adrian Năstase nu a fost decât angajat la stat şi nu avea cum să acumuleze o asemenea avere. De aceea a fost şi inventată „mătuşa Tamara”.
Or, acumularea de bunuri pe care a văzut-o o ţară întreagă prin intermediul televizinilor nu a făcut altceva decât să întărească imaginea lui de om rapace. Tabloruile care acopereau fiecare centimetru pătrat de perete, mobnilierul masiv, aglomerarea de bunuri pur şi simplu striveau privitorul. Probabil că Adrian Năstase a vrut să lase impresia de casă „obişnuită” a unor „oameni obişnuiţi”. şi le-a ieşit exact contrariul.
Iar acumularea eclectică de bunuri de valoare amestecate cu chiciuri „de obor” distrug mitul „intelectualului fin” Adrian Năstase. S-a dovedit a nu fi altceva decât un hârciog rapace, interesat exclusiv de acumulare cantitativă.
Rostul celei de-a doua iniţiative era acela de a transmite mesajul că opoziţia fostului prim-ministru faţă de percheziţie este doar o chestiune de principiu şi ca el personal nu are nimic de ascuns. Din nou, un calcul greşit. Telespectatorii nu au fost marcaţi în primul rând de astfel de observaţii fine, ci de ceea ce au văzut în apartamentul lui Adrian şi Dana Năstase. Duplexul aparţinând familiei unui lider social-democrat de prim rang părea, justificat sau nu, de o opulenţă ieşita din comun.
A treia mişcare greşită pe care a făcut-o a fost ascunderea în spatele Parlamentului. Nici măcar pe vremea defunctului CPUN nu am mai văzut atâta doză de penibil cât am văzut în şedinţa de marţea trecută. Recitalul dat de peremiştii Dragomir şi Bolcaş, discursurile „rebelului” Crin Antonescu au dat o mostră de comportament politic primitiv. Din păcate, acest comportament nu face altceva decât să dea apă la moară lui Traian Băsescu în eforturile sale de a minimaliza rolul Parlamentului. Cred că în momentul de faţă, peste 60% din electorat ar vota pentru desfiinţarea acestuia.
În fine, a urmat celebra invitaţie adresată procurorilor de a-i transmite lista de bunuri de care sunt interesaţi, în ideea că iată, el nu are nimic de ascuns, că totul este o problemă de principii. Este încă o dovadă că Adrian Năstase nu mai înţelege pur şi simplu ce se petrece în jurul său.
Iar la finalul săptămânii trecute au apărut „anonimele”. Nu cred că o persoană cu mai mult de doi neuroni îşi închipuie că aceste anonime sunt reale. Scenariul este unul tipic partidelor comuniste şi prevestesc eliminarea „deviaţioniştilor”. Din păcate pentru PSD, cred că această mişcare soseşte prea târziu.
Adrian şi Dana Năstase au reuşit să învie în imaginarul colectiv cuplul de tristă amintire Nicolae şi Elena Ceauşescu. Am auzit chiar – aşa cum se spunea despre ceilalţi doi – că „el era bun, dar ea l-a stricat”. şi, ca şi Nicolae şi Elena Ceauşescu vom avea parte de o judecată sumară şi o executare simbolică, doar-doar vor salva partidul.
Comments
dragos wrote:
Pe de alta parte poate este si disperarea ca daca este mazilit politic il paste direct puscaria.
pese. chiar ma si miram ca intr-un articol dedicat lui Nastase sa nu te iei de Basescu. Fie doar si intr-o fraza, acolo...:D:D