Parerea mea

13 March

Sfârşitul omului politic Adrian Năstase

Mesajele apărute săptămâna trecută despre excluderea din partid a lui Adrian Năstase marchează sfârşitul său ca om politic. Chiar dacă pentru moment excluderea va fi amânată, ea este oricum inevitabilă.

Asistăm ân cazul Adrian Năstase la punerea în aplicare a unui scenariu tipic comunist: „oamenii muncii indignaţi” solicită partidului excluderea mârşavului care „a întinat nobilele idealuri ale social-democraţiei”. şi, evident, partidul va ţine seama de doaleanţele „celor mulţi” şi le va face dreptate.
A fost o perioadă neagră pentru Adrian Năstase, începută cu o mişcare total neinspirată. Mai întâi, a iniţiat o dezbatere şi un vot, cu uşile deschise, în grupul parlamentar PSD, sperând să rezolve două probleme majore cu care se confruntă: un sprijin moral înaintea votului din plenul Camerei, în care se va decide dacă se aprobă sau nu cererea de percheziţie formulată de procurori şi etichetarea întregii anchete penale drept o vendetă politică declanşată de tandemul Monica Macovei-Daniel Morar, la instigarea lui Traian Băsescu. Adrian Năstase şi probabil cel puţin o parte dintre liderii PSD au sperat că, prin intermediul mass-media, evident prezentă masiv la eveniment, vor reuşi să convinga opinia publică că totul nu este nimic altceva decât o înscenare menită să lovească politic principalul partid de opoziţie.
Apoi, nu ştiu ce a vrut el cu acea invitaţie adresată unor jurnalişti de a-i vizita casa din Zambaccian. Este însă clar ce a reuşit. Pe de-o parte, a reuşit să confirme abundenţa acumulată – estimată de Academia Caţavencu la cca 800,000 de euro doar pe baza fotografiilor şi a imaginilor.
Despre Adrian şi Dana Năstase circulau foarte multe zvonuri. În fiecare judeţ există localnici care susţin cu mâna pe Biblie că nu ştiu ce teren, nu ştiu ce casă, nu ştiu ce fermă, nu ştiu ce firmă sunt ale lui Adrian Năstase. Prin Bucureşti se spune că deţine o firmă de taximetre, iar despre Dana că ar avea o companie de distribuţie medicamente. Per total, averea lui este cifrată la cca 2 miliarde de euro. În mod cert, este mult folclor aici. şi, oricum, este imposibil de justificat o avere chiar şi numai la o sutime din această sumă. Adrian Năstase nu a fost decât angajat la stat şi nu avea cum să acumuleze o asemenea avere. De aceea a fost şi inventată „mătuşa Tamara”.
Or, acumularea de bunuri pe care a văzut-o o ţară întreagă prin intermediul televizinilor nu a făcut altceva decât să întărească imaginea lui de om rapace. Tabloruile care acopereau fiecare centimetru pătrat de perete, mobnilierul masiv, aglomerarea de bunuri pur şi simplu striveau privitorul. Probabil că Adrian Năstase a vrut să lase impresia de casă „obişnuită” a unor „oameni obişnuiţi”. şi le-a ieşit exact contrariul.
Iar acumularea eclectică de bunuri de valoare amestecate cu chiciuri „de obor” distrug mitul „intelectualului fin” Adrian Năstase. S-a dovedit a nu fi altceva decât un hârciog rapace, interesat exclusiv de acumulare cantitativă.
Rostul celei de-a doua iniţiative era acela de a transmite mesajul că opoziţia fostului prim-ministru faţă de percheziţie este doar o chestiune de principiu şi ca el personal nu are nimic de ascuns. Din nou, un calcul greşit. Telespectatorii nu au fost marcaţi în primul rând de astfel de observaţii fine, ci de ceea ce au văzut în apartamentul lui Adrian şi Dana Năstase. Duplexul aparţinând familiei unui lider social-democrat de prim rang părea, justificat sau nu, de o opulenţă ieşita din comun.
A treia mişcare greşită pe care a făcut-o a fost ascunderea în spatele Parlamentului. Nici măcar pe vremea defunctului CPUN nu am mai văzut atâta doză de penibil cât am văzut în şedinţa de marţea trecută. Recitalul dat de peremiştii Dragomir şi Bolcaş, discursurile „rebelului” Crin Antonescu au dat o mostră de comportament politic primitiv. Din păcate, acest comportament nu face altceva decât să dea apă la moară lui Traian Băsescu în eforturile sale de a minimaliza rolul Parlamentului. Cred că în momentul de faţă, peste 60% din electorat ar vota pentru desfiinţarea acestuia.
În fine, a urmat celebra invitaţie adresată procurorilor de a-i transmite lista de bunuri de care sunt interesaţi, în ideea că iată, el nu are nimic de ascuns, că totul este o problemă de principii. Este încă o dovadă că Adrian Năstase nu mai înţelege pur şi simplu ce se petrece în jurul său.
Iar la finalul săptămânii trecute au apărut „anonimele”. Nu cred că o persoană cu mai mult de doi neuroni îşi închipuie că aceste anonime sunt reale. Scenariul este unul tipic partidelor comuniste şi prevestesc eliminarea „deviaţioniştilor”. Din păcate pentru PSD, cred că această mişcare soseşte prea târziu.
Adrian şi Dana Năstase au reuşit să învie în imaginarul colectiv cuplul de tristă amintire Nicolae şi Elena Ceauşescu. Am auzit chiar – aşa cum se spunea despre ceilalţi doi – că „el era bun, dar ea l-a stricat”. şi, ca şi Nicolae şi Elena Ceauşescu vom avea parte de o judecată sumară şi o executare simbolică, doar-doar vor salva partidul.
posted at 00:00:00 on 03/13/06 by Cristian Banu - Category: General

Comments

dragos wrote:

Mie mi se pare ca Nastase e ca Ceausescu pe ultima suta de metri: a pierdut total simtul ridicolului si a pierdut contactul cu realitatea. Face publice niste lucruri ce sunt descalificante pentru orice om, din orice mediu ar veni el si singura explicatie este aceasta rupere de realitate.

Pe de alta parte poate este si disperarea ca daca este mazilit politic il paste direct puscaria.

pese. chiar ma si miram ca intr-un articol dedicat lui Nastase sa nu te iei de Basescu. Fie doar si intr-o fraza, acolo...:D:D
13/03 00:54:32

Traian wrote:

Basescu stia de mult timp cum il va juca pe Nastase pe degete, de unde si afirmatia: "Adriane, nici nu stii/ Cât de mic incepi sa fii!" de la alegerile din 2004.
Oricum nu cred ca mai era multa lume care sa creada in cariera politica a lui Adrian Nastase, dupa pierderea alegerilor. In viata anumitor politicieni, sunt anumite momente ce marcheaza sfarsitul. Pentru Nastase, toamna lui 2004 a fost acest moment. Nu ne mira nimic.
Este totusi ciudat ca inca mai trage cu dintii de cariera lui politica. Ori nu mai este complet rational, ori este vorba despre disperarea de care vorbea Dragos in comentariul anterior. Oricare dintre ele ar fi, macar avem circ :D
Inca ceva, eu cred ca ceea ce se intampla acum in PSD, s-ar putea intampla in orice partid din tara. Scenariul nu este chiar asa de tipic comunist, este mai degraba tipic unei clase politice neformate (daca se poate numi neprofesionista)...
13/03 02:26:53

Cristian Banu wrote:

Dragoş, Traian, eu nu cred că Băsescu este vinovat de ce i se întâmplă acum lui Adrian Năstase. Principalul vinovat este chiar AN. TB doar profită de gafele pe care acesta le face. Fără gafa cu mătuşa Tamara, care a apărut datorită Monicăi Macovei, un prim semn că Adrian Năstase a pierdut contactul cu realitatea, nu ar fi avut ce să-i facă. De asemenea, acţiunile lui AN faţă de subiectul Zambaccian i-au adus mult mai mult rău decât ar fi putut să-i facă vreodată procurorii.
13/03 08:15:32

Traian wrote:

Matusa Tamara cred ca exista pentru toti politicienii romani "de top". Basescu si-a bagat parintii si copii in super-casa, a luat o vila ilegal; Nastase a primit cate ceva de la matusa Tamara; Geoana a facut un schimb de teren avanajos.
Dar asta nu au facut-o numai politicienii cu functii, ci si marii oameni de afaceri din tara. Cam asa au pornit toti, cu o matusa, cu un socru, cu un schimb.
Basescu nu este vinovatul principal; dar este factorul declansator. Sunt sigur ca dirijeaza cate ceva in spate. Nu spun ca avem de a face cu niste cazuri politice, ci pur si simplu, mai da indicatii pe ce oameni sa se puna presiune mai repede. Ca presiunea, ar trebui sa-i ajunga pe multi acum.
13/03 12:41:07

Intruder wrote:

nu poate fi decit o veste buna, ceea ce nu rezolva totusi situatia clasei politice romanesti. dar poate fi un bun inceput. nu zic de bagat de-a valma la inchisoare, ci de pus la locul lor. nu am de ce sa pling dupa distrugerea mitului de intelectual rasat (doamne, ce-o fi fost in mintea lor?) mai ales ca era facut din pudra de proasta calitate. mai astept si lamurirea legendei cu cel mai competent si minunat guvern, condus de acelasi prim sinistru. e unul din lucrurile pe care le doream rezolvate cind am votat in 2004. repet, nu rezolva asta problemele clasei politice si ale tarisoarei, dar nici nu strica. Cu alte cuvinte, o conditie necasara, dar nu suficienta.
13/03 13:20:44

Cristian Banu wrote:

Marea greşală ar fi ca lupta împotriva corupţiei să se limiteze la cei trei corifei: Patriciu, Năstase, Tender. Am auzit un zvon care spune că se pregăteşte şi Radu Berceanu, ca să aibă şi PD-ul faliţii săi.
Deocamdată totul se limitează la primi trei. Dosare noi, acuzaţii noi etc. Oare toţi procurorii sunt ocupaţi cu cei trei? N-or mai fi şi alţii?
13/03 14:07:32

Cristi nu mai expune teoriile tale. wrote:

Am o idee. De ce nu va punetisi voi de o matusa ?. Credeti ca matusile nu au fost inventate de ei la timpul potrivit ? Azi de ce sa mai ai o matusa ca nu mai e.....nimic de furat din bugetul national, iar din cel comunitar nu prea vor avea curajul. Prin aceasta campanie de presa se incearca legitimarea hotiilor. nu le mai dati nici o importanta.
13/03 18:48:32

Cristian Banu wrote:

Adică eu pe blogul meu să nu mai îmi expun teoriile :))) Hai că e tare. Părerea mea!
13/03 20:11:24

Jake wrote:

Am mostenit si noi doua chestii de la romani: Circul si Painea! Din pacate painea cam lipseste....
13/03 23:16:43

Intruder wrote:

daca n-i observat, pinea e la liber, nu mai e pe cartela.
14/03 14:06:13

ghsdhncs wrote:

daca vedeai si comentariu meu era misto
25/02 17:28:05