Parerea mea

01 March

România e în altă parte...

Eşecul lamentabil al acţiunii „societăţii civile” de a organiza un scut uman în apărarea Monicăi Macovei are, pe lângă câteva explicaţii evidente, şi unele asupra cărora ar trebui zăbovit puţin, mai ales că acest eşec se constituie ca un semnal de alarmă serios pentru Traian Băsescu.

Desigur, explicaţia cea mai evidentă este că organizatorii au fost câteva ONG-uri nu foarte cunoscute şi cu atât mai puţin populare. Să fim serioşi, doamna Alina Mungiu Pipidi nu este mai populară decât un Dan Voiculescu, de exemplu, iar Traian Răzvan Ungureanu are o notorietate mai mare şi se bucură de un respect mai mult în rândul colegilor de breaslă decât în rândul publicului larg. Nici Gabriel Liiceanu nu este un personaj deosebit de popular şi cunoscut, deşi de aproape un an de zile apare săptămânal la televizor în propriul talk-show.
Această lipsă de notorietate şi de popularitate a fost suplinită parţial de mass-media care a promovat destul de activ evenimentul, fie creând un scandal jenant în jurul său (vezi atacul de prost gust al celor de la Ziua), fie exagerându-i proporţiile. Această promovare însă nu a atras în piaţă decât vreo 400 de persoane (hai să spunem 1000, conform numărătorilor cele mai optimiste).
De ce nu a avut succes mitingul de apărare a Monicăi Macovei? Lăsând la o parte lipsa de notorietate a organizatorilor, în definitiv, nu ei erau importanţi, ci cauza, iar Monica Macovei beneficiază de o imagine bună nu doar la Bruxelles, cred că explicaţia reală a eşecului este cea care apare din articolul meu de ieri şi anume că electoratul nu a sesizat că doamna Macovei s-ar afla cumva în pericol sau că România însăşi s-ar afla în pericol prin plecarea ministrului Justiţiei.
Aceasta este una din ocaziile în care apare cel mai evident că există o diferenţă majoră între România de la televizor şi România reală. Certurile actuale dintre politicieni sunt urmărite mai degrabă ca un show tv decât ca ceva care îi priveşte direct. România reală trăieşte din ce în ce mai bine, are rate la dvd, home cinema, frigider, maşină sau casă, vrea să se distreze.
Pentru micul om de afaceri criză nu este că s-au certat Băsescu şi Tăriceanu, ci că idioţii de la şomaj, Pensii şi Sănătate au scos programele de declaraţii cu o săptămână înainte de termenul limită pentru depnerea lor. Pentru oamenii normali, criza nu mai are atribute „externe”, ci „interne”. O criză este ceva care îl afectează direct şi concret, cum ar fi cotactul cu sistemul sanitar... Abia atunci (re)descoperă politicul şi înjură incapacitatea autorităţilor. Nu corupţia sau hărţuirea lui Adrian Năstase/Dinu Patriciu/Codruţ şereş sunt problema justiţiei româneşti, ci lentoarea exasperantă a sistemului judiciar, arbitrarul justiţiei care condamnă o babă pentru un sac de cartofi dar o scoate basma curată pe soţia unui senator care a ucis doi oameni. Nu aş vrea să cad acum în accente populiste, însă pentru Monica Macovei sinuciderea tatălui Larisei Chelaru (fetiţa de la Iaşi ucisă de un vecin oligofren pe care Justiţia l-a condamnat abia târziu) reprezintă un cartonaş roşu mult mai important decât orice discuţie academică despre reforma justiţiei sau lupta împotriva corupţiei. Degeaba vine doamna Macovei şi ONG-urile care o susţin să raporteze producţii record la hectar în reforma Justiţiei când orice cetăţean intrat în malaxorul acesteia se loveşte de un sistem kafkian care pur şi simplu îi doboară pe cei mai slabi. Obsedată de cauzele „mari” „societatea civilă” şi mass-media neglijează complet cauzele mărunte, cele care îl interesează cu adevărat pe cetăţean.
Faptul că în Bucureşti a ajuns să pice curentul în fiecare zi este mult mai important decât ce zice Vanghelie sau Orban or proiectele faraonice ale lui Videanu.
Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, românii vor să culeagă beneficiile. Or, în loc de asta, ei văd cum politicienii au început să se certe între ei, cum intelectuali respectabili îşi dau poalele peste cap în sprijinul unuia sau altuia... Un spectacol jenant care nu are nici o legătură cu ceea ce are nevoie cetăţeanul.
Aici s-ar putea să piardă serios Traian Băsescu, văzut din ce în ce mai mult ca un factor perturbator. Este evident că în momentul de faţă el face absolut orice pentru escaladarea conflictului, deşi rolul său este exact invers, şi asta s-ar putea să-l coste. Ultimele gesturi în acest sens îl constituie amânarea acceptării nominalizării lui Cioroianu pentru funcţia de ministru de Externe care nu are alt rol decât de a-i enerva pe liberali şi a-i face să voteze pentru suspendarea sa pentru a se putea prezenta apoi în faţa opiniei publice rânjind de bucurie că liberalii „s-au demascat”, şi conducerea unei şedinţe de guvern fix în ziua în care Parlamentul discuta despre suspendarea sa în care lansează hodoronc-tronc problema arzătoare a contractelor chinezeşti.
Faptul că în sprijinul Monicăi Macovei au venit doar o mie de persoane ar trebui să fie un semnal de alarmă şi pentru Traian Băsescu, mai ales că parlamentarii au obţinut ceea ce au vrut cu adevărat. Posibilitatea de a-l toca pe preşedinte pe termen mediu în vederea erodării imaginii publice a acestuia, mai ales că preşedintele comisiei este chiar Dan Voiculescu. Preşedintele este în continuare o persoană populară şi simpatizată, însă simpatia populară este ceva efemer.
posted at 00:11:23 on 03/01/07 by Cristian Banu - Category: General

Comments

Chestiuni wrote:

adica de ce esec?
01/03 00:58:01

Cristian Banu wrote:

adică de ce succes?
01/03 08:40:12

mihai vintila wrote:

Grav mi se pare faptul ca au existat cateva sute de persoane care au spijinit faptele doamnei Monica Macovei.Cand nu faci nimic este greu sa vina cineva in sprijinul tau si uite ca totusi s-au gasit unii din asa zisa societate civila.

Apropo de societatea civila din Romania.Daca eu impreuna cu trei prieteni vrem sa facem zgomot ca societate civila e foarte usor si nu ne costa prea mult.Facem trei ONG-uri cu nume pompos precum Societatea Academica din Romania( de exemplu ) , inchiriem mereu alta sala pentru conferintele de presa si pun pe fiecare din cei trei prieteni sa fie presedinte la unul din cele trei ONG-uri.Gata.Pot face zgomot mult.Pot face 'rapoarte' independente unde sa injur pe cine vreau eu sau pe cine nu cotizeaza destul, pot fi invitat sa-mi dau cu parerea pe la diverse sezatori tv.Cred ca chestia asta nu costa mai mult de 10000 de euro pe an/ cu tot cu sediu, contabil si salariile 'presedintilor', part-time binenteles.Dar 'imaginea' obtinuta poata fi mult mai puternica.

Apoi vine un al patrulea prieten inregimentat politic si are 'sprijinul' total al celor trei ong-uri care reprezinta 'societatea civila' si daca se mai gasesc inca doi trei oportunisti iaca curentul de opinie!

Asta se intampla cu sprijinul dnei Macovei.Ei chiar cred ca toata lumea in tara asta e proasta ?
01/03 11:13:30

Horia wrote:

Că sunt numai cîteva sute de persoane nu e grav. Prin extrapolare la nivelul întregii ţări am putea vorbi de un număr de, hai să zicem, pînă la 10.000 de persoane.
Dacă erau de zece sau de o sută de ori mai mulţi atunci da, era o problemă.

Iar chestia cu cele trei ONG-uri chiar ar merita făcută.
01/03 13:23:35

Intruder wrote:

Hai, faceti chestia cu cele 3 ONG-uri. Dupa 3 conferinte de presa cu sala goala o sa va plingeti de mafia din societatea civila. Nu cred ca ar fi prima incercare. Unii reusesc, altii nu. tocmai pentru ca lumea nu e proasta.
01/03 13:57:03

Cristian Banu wrote:

Nu aş dori să cădem în extrema cealaltă după modelul Ziua. Aici nu avem de a face cu intelectuali făcuţi la apelul bocancilor sau cu ONG-uri fără CV. Din contră.
De asemenea, nu există motive serioase de îndoială asupra sincerităţii demersului lor, care este în logica acţiunilor întreprinse până acum, inclusiv la alegerile din 2004, deşi o parte dintre ei au lucrat împreună cu doamna Monica Macovei.
Dacă ar fi să filosofez puţin, oamenii aceştia nu au ieşit în stradă pentru Monica Macovei, ci pentru imaginea lor despre Monica Macovei, care este un pic diferită decât cea pe care o văd ceilalţi şi de aici eşecul lor.
01/03 15:32:40

mihai vintila wrote:

Pentru Intruder , daca a fost la vre-o conferinta de presa bine organizata, stie ca inainte sau dupa se 'da' ceva pentru jurnalisti.Nu spun de mesele bogate de la Romexpo sau de la PSD in culmea gloriei! Deci daca ai trei - patru relatii in unele ziare, eventual tabloide , cu tiraj mai mare , atunci sistemul este gata.La ong-urile alea poti 'lipi' doi trei scriitori mai cu nume , daca le sponsorizezi o carte pe la vre-o editura intr-un tiraj de 300 de exemplare sa-l citeasca prietenii.

Dar cel mai simplu e la o agentie de presa mai micuta si afiliata politic.

Metodele sunt foarte multe si complexe.Un exemplu de astfel de persoana bagata in zici si zeci de ong-uri si comitii este Alina Mungiu Pipidi si mai sunt multi de pe la GDS daca stai si cauti datele.
Asa ca ...
01/03 16:50:46

Ei wrote:

Inainte de a da cartonase rosii in stanga si in dreapta, incainte de a face aprecieri fara nici o baza vis-a-vis de cata popularitate are Voiculescu vs Pippidi, din minima decenta scrieti numele corect al persoanei la care va referiti.

In rest...penibil
01/03 18:37:32

Cristian Banu wrote:

Încainte, încapoi...
01/03 19:45:19

Ei wrote:

Mentalitatea tipica de "ba pe a matii". Nu era vorba de greseli de ortografie (sau mai bine spus de tiparire) de care ai cam in toate posturile. Ci de ortografierea unui nume propriu. E o nuanta pe care se pare ca ti-e greu sa o vezi.
02/03 09:11:42

Intruder wrote:

pentru mihaivintila: ideea mea era una singura: just do it. Restul sint comentarii la comentarii la comentarii.
02/03 09:50:27

Horia wrote:

Scrisul a fost inventat, ca să zic aşa, ca o metodă de comunicare. El îşi îndeplineşte menirea dacă cel care primeşte mesajul înţelege exact ce a vrut să spună cel care l-a trimis. Toţi am înţeles că e vorba de doamna Alina Mungiu, inclusiv Ei. Lipsa acelui p nu a denaturat mesajul cu absolut nimic.
şi, la urma urmei, nici măcar doamna Alina Mungiu nu pronunţă "Pippidi" ci "Pipidi".
Pronunţia e suverană. Restul sunt mofturi.
02/03 12:05:12

Ei wrote:

@Horia: "Pronuntia e suverana, restul sunt mofturi". LOL.
02/03 13:12:36

Ei wrote:

parearea mea is da best, culast blog in da iunivers.
02/03 13:15:46

Cristian Banu wrote:

Ei, pentru cineva care îşi arogă merite de corector faci cam multe greşeli în mesajele tale. Nu înţeleg de ce rămâi pe-aici dacă nu-ţi place. Doar de dragul de a înjura? De acum încolo voi şterge toate mesajele care nu au legătură cu subiectul de discuţie.
02/03 15:14:34

mihai vintila wrote:

Scuze pentru scaparea unui p din numele dnei Alina Mungiu.A fost facuta din viteza de scriere.

In rest imi pastrez opiniile
02/03 15:44:19

Horia wrote:

Ce înseamnă LOL?
Sunt un novice în aceste dialoguri şi nu cunosc semnificaţia acestui acronim.
Mereu avem cîte ceva de învăţat.
02/03 17:43:07

Cristian Banu wrote:

Laughing Out Loud.
02/03 18:42:44