Parerea mea

06 March

şansele şi neşansele PNL

PNL se află în momentul de faţă într-o perioadă de tranziţie, perioadă începută un pic cam târziu şi este de văzut dacă va reuşi să recupereze decalajul de imagine în favoarea PD. Principala problemă pe care trebuie să o surmonteze cât mai rapid este delimitarea de „băieţii răi”, trio-ul Geoană, Voiculescu, Vadim. Orice întârziere alături de aceştia îi poate costa foarte mult în plan electoral.

Este evident că cei trei se află într-o criză puternică, ceea ce nu este cazul la PNL. PSD-ul a pierdut mai bine de jumătate din electorat, la fel şi PRM-ul, iar Voiculescu nu avea ce să piardă. Toţi trei se află pe un trend descendent şi au serioase probleme de identitate, de aceea, asocierea lui Tăriceanu cu ei duce la erodarea vizibilă a imaginii sale.

Electoratul liberal

În momentul de faţă, PNL este singurul partid care deţine un electorat propriu semnificativ ca număr. În ciuda atacurilor suferite în ultimii doi ani, în ciuda plecării unei facţiuni din partid, PNL rămâne în jur de 18% în preferinţele electoratului, un scor „nici prea-prea, nici foarte-foarte”. Ceea ce ar trebui să îngrijoreze PNL-ul este că PD-ul a preluat integral electoral Alianţei D.A.. Democraţii au venit în Alianţă cu o zestre de circa şapte procente, liberalii cu 17, restul de 10 procente fiind doar electori exasperaţi de PSD. În vreme ce liberalii sunt la aceeaşi cotă, democraţii au crescut de patru ori. De asemenea, aproape jumătate din electoratul liberal pare să-l vrea pe Traian Băsescu preşedinte, semn că acesta nu a devenit „duşmanul de moarte” aşa cum am fi tentaţi să o credem. Este adevărat, preferinţa electoratului liberal pentru Traian Băsescu – în ciuda atacurilor acestuia la adresa PNL – poate fi şi rezultat al absenţei unui candidat propriu la preşedenţie, caz în care Traian Băsescu apare mai degrabă ca un „second best” relativ la un Mircea Geoană sau, Doamne fereşte!, un George Becali.
Desigur, partenerul său de Alianţă, Partidul Democrat a crescut foarte mult în special datorită simpatiei faţă de Traian Băsescu şi a aprecierii de care se bucură acesta. Însă cele aproape 30 de procente cu care este creditat în prezent sunt constituite dintr-un electorat deloc omogen, în care întâlnim de la foşti simpatizanţi ai României Mari (partea „superioară” a acestui electorat, adică militari, cadre didactice, funcţionari, în special din zona Ardealului) până la foşti ţărănişti. Acest electorat este încă departe de a se fi ataşat definitiv de valorile democrate, datorită timpului scurt scurs şi există încă pericolul ca el să plece în cazul apariţiei unei oferte mai interesante sau mai adecvate or a unei scăderi a lui Traian Băsescu. Radicalizarea discursului politic poate duce la „talibanizarea” electoratului democrat însă eterogenitatea lui face dificilă unificarea discursului politic. Deocamdată, liderii PD au jonglat bine cu discursul vag naţionalist, vag socialist şi au reuşit să mulţumească pe toată lumea.
PSD-ul este în scădere continuă, în principal din abandonarea electoratului său tradiţional – persoanele „asistate” din mediul rural şi urbanul mic – dar şi datorită unor mişcări politice neinspirate: colaborarea cu Traian Băsescu în primii doi ani şi acum întoarcerea la 180° prin tentativa de suspendare a acestuia. Cum Traian Băsescu este poziţionat simbolic ca „unic luptător împotriva corupţiei”, orice critică din partea PSD este interpretată de electorat ca o opoziţie la „curăţarea scenei politice”, mai ales în condiţiile în care oricum PSD este perceput de majoritatea electoratului ca un partid „de corupţi”. Pe zi ce trece, se dovedeşte că atacul frontal la Traian Băsescu s-a dovedit a fi o mişcare neinspirată care poate împinge PSD într-o criză majoră în momentul în care vor apărea în sondaje şi rezultatele. Cei 16-17% cu care îl creditează ultimele sondaje nu măsoară încă efectele acţiunilor din ultima perioadă. Colac peste pupăză, PSD-ul mai are şi problema Marian Vanghelie care va atârna ca o piatră de moară în încercarea de a convinge electoratul de bunele sale intenţii. Ceea ce n-a reuşit să facă Traian Băsescu în doi ani, face Mircea Geoană (aproape) singur în doar câteva luni. În momentul de faţă nu este foarte clar cui se mai adresează PSD, impresia generală fiind că PSD încearcă doar să-şi acopere corupţii.
Partidul România Mare, a intrat pe o pantă descendentă. Scăderea PRM nu se datorează însă ascensiunii lui George Becali, aşa cum greşit afirmă multă lume. Dacă ne uităm pe profilul sociologic al votanţilor celor două partide observăm că ele sunt diferite. Majoritatea votanţilor PRM au studii superioare, se află în general în poziţii de perdanţi ai tranziţiei din punct de vedere al statusului social (cadre didactice şi militare, funcţionari, tehnicieni), oameni rămaşi cu nostalgia discursului naţionalist comunist, speriaţi de pericolul „maghiar” deşi puţini dintre ei se confruntă cu adevărat cu acesta (PRM obţine de regulă scoruri mari în zone în care nu există picior de ungur). De aceea, şansele ca electorii PRM să ajungă la Gigi Becali sunt relativ mici. Mai degrabă ei au fost atraşi de discursul justiţiar al PD şi al preşedintelui Băsescu şi de accentele naţionaliste pe care aceştia le strecoară din când în când în discurs. Acest electorat a fost dezamăgit recent de numirea Oanei Zăvoranu în funcţia de purtător de cuvânt a PRM, actriţa potrivindu-se cu electoratul PRM ca nuca în perete.
În fine, Dan Voiculescu enervează la culme datorită agitaţiei exagerate în raport cu importanţa partidului său pe scena politică.
Asocierea mai mult sau mai puţin voluntară a liberalilor cu troica anti-prezidenţială creează mari probleme lui Tăriceanu, mai ales în condiţiile în care electoratul său rămâne încă relativ fidel preşedintelui şi ideii de Alianţă cu partidul Democrat, iar ideea de anti-corupţie joacă însă un rol important. Discursul din parlament al lui Crin Antonescu, unul dintre cele mai bune discursuri parlamentare din istoria parlamentarismului românesc reuşeşte să redea corect echilibristica pe care trebuie să o facă liberalii. Însă una este discursul parlamentar şi alta este discursul direct către electorat unde nu prea este loc de nuanţe.

Unde se află liberalii?

În momentul de faţă, liberalii nu se află deloc într-o poziţie confortabilă. Congresul pe care l-au avut în ianuarie clarificase oarecum lucrurile. PNL se poziţiona ca lider al taberei anti-băsesciene, dar o opoziţie mai degrabă „soft”, raportat la ceea ce fac acum PSD-PC-PRM, şi încerca să-şi scoată în evidenţă „atu-urile electorale”:
- poziţionarea anti-comunstă şi anti-securistă;
- militarea pentru un stat „minimalist”;
- retragerea trupelor din Irak;
Aceste teme prin care PNL se diferenţiează pe scena politică au fost spulberate de PSD şi Dan Voiculescu, susţinuţi în siaj de Vadim Tudor. În momentul de faţă, PNL nu se mai poate poziţiona ca partid anti-prezidenţial fără a fi asociat cu PSD sau PC, ceea ce anulează orice referire anti-comunistă sau anti-securistă, cu atât mai puţin anti-corupţie.
Nu întâmplător purtătorii de cuvânt anti-PNL încearcă să acrediteze ideea „patrulaterului negru PNL-PSD-PC-PRM”. Această mutare a fost contracarată de PNL – este pentru prima dată când PNL reacţionează oportun şi corect – printr-o repoziţionare în poziţia de „arbitru” în războiul dintre PSD-PC-PRM şi Traian Băsescu. Din păcate însă, delimitarea nu a fost făcută foarte convingător, astfel încât efectele sunt deocamdată slabe. Până la urmă, aceasta reprezintă nişa pe care se poate poziţiona PNL în momentul de faţă, ca „a treia cale”.
Paradoxal, în momentul de faţă, PNL-ul se află exact în aceeaşi situaţie în care se află şi PD-ul, adică izolaţi complet pe scena politică. Sprijinul pe care par că îl acordă PSD-PRM-PC nu face decât să-i aducă deservicii majore, această asociere oripilând deja propriul electorat. Cu Traian Băsescu nu mai există posibilitate de împăcare iar PD-ul este cumva prins la mijloc. Atâta vreme cât PNL este ostil preşedintelui, PD-ul nu se poate apropia de liberali. Este de remarcat aici şi faptul că PD-ul a evitat până acum orice apropiere reală de facţiunea desprinsă din PNL, gest care nu avantajează bineînţeles PLD-ul care s-ar fi aşteptat la o susţinere mai mare din partea democraţilor şi a preşedintelui Băsescu. De partea cealaltă, PNL-ul nu are cum să stea doar să încaseze loviturile din partea preşedintelui aşa cum a făcut-o în ultimii doi ani, de aceea reacţionează, însă această activitate anti-prezidenţială decredibilizează poziţionarea PNL ca „a treia cale”, iar radicalizarea discursului politic face imposibilă decelarea nuanţelor.

Atuu-urile PNL

În ciuda imaginii din mass-media, liderii PNL sunt mult mai puţin vulnerabili la acuzaţiile de corupţie decât cei de la PD. În afară de coruptul de serviciu, Dinu Patriciu, PNL nu are mari probleme în acest sens. Problema PNL este să valorifice această realitate din punct de vedere al imagini publice, lucru care se pare că nu-i reuşeşte.
De asemenea, PNL are de partea sa rezultatele foarte bune ale guvernării, care se poate lăuda cu performanţe semnificative (desigur, şi cu contribuţia celorlalte partide). Schimbarea sistemului de impozitare lasă anual în buzunarele românilor mai mult de un miliard de euro, recalcularea pensiilor a redus decalajele şi nedreptăţile din sistemul public de pensii, eforturile guvernului au adus ca rezultat aderarea României la termen, creşterea economică are ritmuri foarte mari. Din păcate, discuţia publică este acapartă de teme secundare, astfel încât liberalii nu au reuşit până acum să-şi impună realizările.
În fine, un alt atu important al liberalilor este că sunt singurul partid care nu este de lider (aici mai poate intra şi PSD, însă social-democraţii sunt în plină degringoladă şi nici măcar ei nu mai ştiu ce sunt) şi în care este vizibilă – chiar dacă de cele mai multe ori prost înţeleasă – pluralitatea opiniilor.
Pornind de la aceste atuuri, PNL se poate repoziţiona pe scena politică drept o alternativă solidă de dreapta însă pentru a reuşi în acest demers este obligatoriu ca ei să nu se mai amestece în temele secundare care domină acum discursul public. Dacă PNL doreşte să fie perceput drept „altfel”, primul pas ar fi să se comporte pur şi simplu altfel.
posted at 00:00:00 on 03/06/07 by Cristian Banu - Category: General

Comments

Horia wrote:

În privinţa atuurilor PNL-ului mă tem că sunt în situaţia ghepardului alungat de hienă după ce a prins prada.
La modul real hiena e mai eficientă în politică. Îi aud mereu că, în clasamentul miniştrilor, din primii cinci patru sunt ai lor, iar celălalt e Răzvan Ungureanu. şi prinde la public, ca o reclamă insistentă.

Ca măsură de îmbunătăţire a situaţiei în percepţia alegătorilor, mă întreb dacă PNL-ul a luat în calcul, sau are în vedere, îndepărtarea lui Dinu Patriciu din partid. Cred că de afară el ar putea ajuta mult mai bine partidul, fiindcă în percepţia publică este definitiv văzut ca un megacorupt şi nu mai poate fi spălat, indiferent dacă e sau nu.
06/03 11:06:37

Cristian Banu wrote:

Nu cred că îndepărtarea lui Patriciu ar avea un efect real, aşa cum Adrian Năstase nu a putut fi despărţit de PSD. În ciuda percepţiei publice, Patriciu nu mai participă de mult la deciziile politice ale PNL, afacerile consumându-i tot timpul.
Faptul că actuala conducere a partidului este legată într-un fel sau altul de Dinu Patriciu este normală, deoarece partidele politice s-au format în jurul unui grup iniţial de persoane, iar grupul din care s-a format PNL îl conţinea şi pe Patriciu.
06/03 11:24:19

mihai vintila wrote:

Fata de PD liberalii au marele avantaj ca deja au un electorat.Acesta este stabil asa cum ati remarcat din doua motive : unul doctrinar ( e clar ce vrea partidul si cui se adreseasa ) si altul sociologic ( electoratul partidului este tanar comparativ cu al PRM sau PSD).
Eu consider un mare avantaj al PNL si traditia.Nimeni din Romania nu se astepta ca liberalii sa vorbeca la unison si aiba aceeasi idei ( ca la PD- vezi Boc).De aceea si multi sunt electori fideli ai partidului.
Este o unitate in diversitate !
( plagiat dupa Nheru)
06/03 11:45:56

Horia wrote:

Asupra alegătorilor constanţi ai PNL nu ar avea un efect real. Dar ceilalţi ar rămîne fără calul lor de bătaie favorit şi vor trebui să sape după altul, care nu va mai fi de acelaşi calibru. şi asta ar conta, pentru că problema este tocmai percepţia publică, care rareori are vreo tangenţă cu realitatea.

Eu, dacă aş fi acum în locul lui Patriciu, mi-aş da demisia din partid şi aş face o propagandă deşănţată pentru PD care, nu-i aşa, s-a declarat ca fiind de centru dreapta pe eşichierul politic, deci n-ar fi nicio contradicţie.
Sigur, n-ar fi moral, dar cine îl mai consideră moral pe Patriciu? La un eventual referendum pe această temă, rezultatul ar fi zdrobitor în defavoarea lui.
06/03 12:26:43

gabriela cretu wrote:

Care sunt "valorile democrate"?! Nu de alta, dar sa le stim si noi...
07/03 10:58:51

trustman wrote:

cristian, scuze ca intru cam tarziu in dezbaterea asta dar inca orarul meu nu a revenit la normal. eu as spune ca liderii pnl desi nu au probleme de coruptie care li se pot imputa, au alte probleme la fel de importante. orban e un tip care in europa ar fi evitat de toata lumea si ar avea asociatiile feministe agatate de el. intr-o tara civilizata, orban este un balast, nu un vector de imagine. la fel norica nicolai, melescanu, hasoti, atanasiu. ei sunt pietre de moara la gatul pnl si sunt cei mai vocali. ramane antonescu care e asa si asa, ungureanu (care probabil nu va fi lasat sa avanseze) vosganian. cam putin. plus ca liberalii au ministere grele care erodeaza liderii pnl care detin portofoliile respective.
13/03 04:35:11