Parerea mea

20 March

şi tu, Brutus?

Traian Băsescu primeşte cele mai puternice lovituri din partea apropiaţilor săi, nu din partea inamicilor politici. După ce Elena Udrea i-a dejucat planul de distrugere a lui Tăriceanu prin scandalul „bileţelul”, Claudiu Săftoiu îi dă o lovitură şi mai puternică preşedintelui. Elena Udrea şi Claudiu Săftoiu au făcut mai mult decât o pot face vreodată Geoană, Tăriceanu sau Voiculescu.

La vremea respectivă, ideea era ca scandalul bileţelul să fie declanşat de Traian Băsescu însuşi în Parlament şi, cu ajutorul unei aripioare prietene din PSD să-l dea jos pe Tăriceanu. Din păcate pentru preşedinte, Elena a scăpat porumbelul mult mai devreme şi tot scandalul s-a întors ca un bumerang împotriva preşedintelui. Opoziţia, în loc să se concentreze asupra ţintei celei mai uşoare, a preferat vânatul mai spectaculos şi a declanşat războiul împotriva preşedintelui cu consecinţele pe care le vedem acum.
Claudiu Săftoiu vine şi el şi-i face o bucurie preşedintelui, într-un moment în care numai de asta nu avea nevoie şi încă pe un subiect absolut suculent: serviciile secrete şi ascultarea telefoanelor. Nimeni nu ştie exact care este realitatea însă folclorul spune că în România ascultarea telefoanelor este sport naţional. Însuşi preşedintele a avut mai multe ieşiri ambigue în public pe seama ascultării telefoanelor, alimentând ideea că foloseşte în interes personal serviciile secrete. Săftoiu oferă exact dovada de care aveau nevoie inamicii preşedintelui. Mai mult, păţania lui Săftoiu le oferă liberalilor argumentul cel mai de preţ că opoziţia faţă de nominalizarea lui Cioroianu este doar o şicană la adresa liberalilor (asta fiindcă pentru presa românească ceea ce s-a întâmplat alaltăieri este deja preistorie, altfel, liberalii ar fi avut alte câteva exemple savuroase, de la blonda de la Integrare până la prietena preşedintelui Norvegiei, şi ca să nu dăm numai exemple blonde, să adaugăm şi bruneta prefect al Capitalei).
Aceste două lovituri puternice clatină serios soclul statuii băsesciene şi sunt mult mai importante decât orice sforţare a premierului sau a opoziţiei. Realitatea dură este că preşedintele, ca om politic, nu are rival serios în politica românească. Poate, cel mult, Ion Iliescu. Pe lângă preşedinte, ceilalţi politicieni au aerul unor copii poznaşi surprinşi de profesor. Incapabili de iniţiative, incapabili de multe ori să reacţioneze inteligent, politicienii noştri se lasă păcăliţi de fiecare dată de Băsescu.
Dacă Geoană a rămas la nivelul de „prostănac” strivit de umbra „bunicuţei”, Călin Popescu Tăriceanu dă semne de trezire şi de acţiune coerentă. Călin Popescu Tăîriceanu cel de acum câteva luni ar fi amânat alegerile euroepene pur şi simplu, aşa cum a anunţat netam-nisam retragerea trupelor din Irak, asta ca să dau un singur exemplu. Pe de altă parte însă, păstrarea în prim-plan a unor personaje precum sinistra Norica Nicolai sau penibilul Radu Stroe (mai ales în condiţiile în care acesta din urmă nu mai are nici măcar sprijinul partidului) ne arată că Tăriceanu nu este încă pregătit să joace „la seniori”.
Ceea ce a înţeles Băsescu (şi înaintea lui, Ion Iliescu) este că politica nu se face „în laborator”, ci cu faţa la electorat. Celor doi li se adaugă Gigi Becali, care, la fel, se adresează electoratului direct, consolidându-şi poziţia. Degeaba se înfoiază acum Călin Popescu Tăriceanu şi se dă cocoş (ups, poate n-ar fi trebuit să folosesc termenul acesta), acţiunile sale nu vor avea nici un impact electoral atâta timp cât el continuă să cauţioneze nişte nulităţi sau să acţioneze în răspăr cu aşteptările electoratului său. Simpla demonizare a lui Traian Băsescu nu este suficientă atâta vreme cât nu propune şi o alternativă. Or, în momentul de faţă, alternativa este una la fel de păguboasă. PNL-ul şi Tăriceanu au ajuns la putere cu sprijinul unui electorat anti-PSD, care l-a acceptat pe Trian Băsescu numai şi numai ca să nu iasă Adrian Năstase.
În momentul de faţă, principala problemă a lui Tăriceanu este că – spre deosebire de Traian Băsescu – el nu are o alternativă serioasă. Ok, preşedintele e „the bad guy”, îl suspendăm, alungăm PD-ul de la guvernare. What’s next? Guvernare împreună cu PSD-ul? E sigur că vrea asta? Guvern minoritar? PD-ul şi PLD-ul se vor întrece în moţiuni de cenzură şi timp de un an şi jumătate cât mai sunt până la alegeri îl vor toca mărunt.
Singura şansă a lui Tăriceanu este terminarea definitivă a PD-ului (şi a lui Traian Băsescu, evident). La vremea lui, a încercat acelaşi lucru şi Adrian Năstase. Foarte greu nu ar fi, este de ajuns ca justiţia să ia la modul serios la purecat o serie de afaceri nebuloase pe care Monica Macovei şi Daniel Morar le-au protejat până acum. Însă poate premierul să facă asta? Hai să ne gândim ce ar fi fost actualul scandal politic dacă Elena Udrea tăcea din gură şi Claudiu Săftoiu nu gafa ca un papagal. Mă tem că acum Tăriceanu ar fi devenit şi el asemenea lui Adrian Năstase un chibiţ pe la emisiunile TV sau ar fi redactat editoriale în „Adevărul”.
Azi are şansa de a arăta că poate ceva, faţă în faţă cu Băsescu chiar în bârlogul acestuia.
posted at 00:47:18 on 03/20/07 by Cristian Banu - Category: General

Comments

gabriela cretu wrote:

Inca un mit al mentalului nostru colectiv (ar trebui sa zic "vostru"?!) a fost reactivat! Indiferent de culoare, femeile sunt vinovate, incapabile, de trista amintire...
Daca barbatii fac lucruri "odioase", sau face parte din normalitate (ceea ce e adevarat, adesea) sau sunt suspectati ca ar fi cumva... femei (sau subjugati de ele...)
Demonizarea nu-i o solutie, parerea mea!
20/03 09:36:55

Cristian Banu wrote:

Scuze, dar nu înţeleg contextul.
20/03 10:09:13

mihai vintila wrote:

S-a dovedit si cu acest prilej(demisia sefului SRI) ce oameni competenti are PD-ul.Elwis Saftoiu toba de carte dar slab de parte.

Si inca o nedumeriere: de la cine sa mai primeasca lovituri Basescu de acum incolo cand apropriatii sai nu prea mai sunt!

In logica directa daca Saftoiu a fost "competent" ce vina are Cioroianu de nu-l aproba presedintele?
Ca s-a nascut liberal?
20/03 15:12:41

gabriela cretu wrote:

Fara voie, sunt sigura, anumite analize, pertinente in esenta lor, pot activa prejudecati si stereotipuri de care ar trebui sa scapam.
Remarcam doar faptul ca, la cat de putine sunt in politica (intre 3 si 10% in diversele organisme ale puterii)femeile (unele) sunt foarte prezente in cazul in care e nevoie sa dam exemple negative. Si rauvoitorii nu fac distinctie intre femeile "promovate" de barbatii politici si celelate. La urma urmei sunt toate femei...
Nu uita ca victoria in lupta cu securitatea a fost incununata doar prin "jetfa" a doua - enervante, pacatoase, poate, dar totusi remarcabile - femei...
Nu cred total in intamplare, in acest caz.
20/03 22:32:41

Cristian Banu wrote:

Mda, ai dreptate, deşi nu asta am intenţionat, căci eu chiar mă declar feminist convins :))
Întâmplarea face ca Traian Băsescu să promoveze în poziţii foarte vizibile cam multe personUlităţi, iar unele dintre ele se detaşează mai mult decât altele...
20/03 22:45:24

Horia wrote:

Eu unul am înţeles că cele două blonde plus bruneta au fost date ca exemple ilustrative nu fiindcă sunt femei, ci fiindcă inadecvarea lor a ieşit mai uşor în evidenţă tocmai pentru că în activitatea politică o femeie este mult mai vizibilă.
Ceea ce te ridică mai repede te şi doboară mai uşor. Aşa şi este echitabil.
20/03 23:19:51

gabriela cretu wrote:

Echitabil ar fi ca femeile sa nu fie vizibile in politica doar pentru ca sunt rare (si fac contrast); as prefera sa fie atat de multe incat sa nu se vada pentru ca sunt femei.
Sa atraga atentia doar anumite calitati remarcabile sau defecte evidente (ca pe strada, cand treci pe langa sute si nu intorci capul decat dupa unele...)
Vizibilitatea "prin raritate" nu e un merit nici pentru cine e vazut nici pentru cine vede, e doar o lege psihofizica...
In rest, pot fi si femeile inadecvate, ca si barbatii. Nu e un privilegiu de gen.
21/03 00:10:06

Horia wrote:

Cu totul de acord.
Cu observaţia că dintre cele trei, blonda cea notorie face uz fără scrupule de nurii ei.
21/03 00:54:00

Decebal wrote:

"justiţia să ia la modul serios la purecat o serie de afaceri nebuloase pe care Monica Macovei şi Daniel Morar le-au protejat până acum".

Poti sa detaliezi te rog. Care sunt afacerile nebuloase? Si mai ales te rog sa dovedesti ce si cum "au protejat" aceste afaceri MM si DM.

Multumesc
21/03 19:05:57

Cristian Banu wrote:

Decebal, tu nu citeşti ziarele?
21/03 23:53:22

razvan wrote:

nu cred ca femeile trebuie sa fie in politica pentru ca sunt femei. trebuie sa fie in politica daca sunt competente. daka tot e egalitate de sanse sa le dam sanse si barbatilor sa candideze de la egal la egal pe postruile astea.
22/03 01:33:56

Decebal wrote:

Eu te-am citit pe tine.
E o falsa impresie ca se poate spune orice despre cineva sau ceva in forma "se spune in ziare" sau "am auzit undeva".
Nu e nici pe departe chiar asa de simplu.

Deci te sfatuiesc sa recenzezi tu presa si sa iti scoti toate materialele care *dovedesc* ca cei doi "au protejat" afaceri.

Nu se stie cand o sa ai nevoie de ele.
22/03 14:44:39

gabriela cretu wrote:

Razvane, suntem perfect de acord! Nici eu nu cred ca barbatii trebuie sa fie in politica pentru ca sunt barbati.
Astazi, doar 6% dintre cetateni au incredere in politicieni; explicatia!?
O fi "competenta" celor care conduc si nu faptul ca-s barbati (in covarsitoare majoritate)...
22/03 15:03:52

Cristian Banu wrote:

Decebal, vrei cumva numărul avocatului meu? Just ask. Altfel, las-o baltă, fiindcă nu ţin ameninţările. Cumva am atins o zonă sensibilă?
22/03 17:02:41

Decebal wrote:

LOL
Asta ai inteles? Amenintare?? LOL

Nu ai atins nici o zona sensibila. Ti-am dovedit doar ca nu ai nici o acoperire la ce scrii. Doar impresii. E, si pareri normal.
E drept ca sunt parerile tale si le citeste cine vrea. Problema apare atunci cand incalci o anumita granita si prezinti "fapte" care pot fi jignitoare pentru anumite persoane.

Cam asta e. A, si inca ceva: numarul nu imi trebuie mie. Nu sunt avocat
22/03 20:38:03