Parerea mea

22 March

„O soluţie stabilă şi democratică”

Asta a propus preşedintele Traian Băsescu în viziunea plictisitoarei sale portavoci, Emil Boc. Soluţia sună, desigur, frumos: faceţi fie o majoritate parlamentară, fie alegeri anticipate. Din păcate însă, nici una din variante nu pare nici posibilă, nici fezabilă.

Alegerile anticipate sunt o temă populistă şi aducerea perrmanentă a ei în discuţie denotă măcar neseriozitate. În primul rând, sunt imposibil de organizat din cauza limitărilor legislative. În al doilea rând, ele nu ar aduce o schimbare: conform sondajelor, cele trei partide principale se învârt pe la 20% fiecare, plus sau minus câteva procente, ceea ce ne va aduce după alegeri în aceeaşi situaţie: imposibilitatea creării unei majorităţi parlamentare.
De partea cealaltă, alcătuirea unei majorităţi parlamentare cu actuala configuraţie a parlamentului nu este posibilă, deoarece aşa-zisa majoritate are un singur element de consens: lupta împotriva lui Traian Băsescu. Altfel, între membri „patrulaterului negru” există mai multe elemente de divergenţă decât de consens. PSD-ul nu are nici cheful şi nici interesul de a prelua o guvernare la jumătatea mandatului, avându-l la Cotroceni pe Traian Băsescu şi în parlament PD-ul şi PLD-ul gata să-l sfâşie. PNL-ul parcă ar guverna singur, parcă i-ar ţine pe democraţi alături şi ar trage de timp până la alegeri. PD-ul ştie că dacă pleacă de la guvernare ajunge în percol de moarte la câte adversităţi au acumulat prin ricoşeu de la Traian Băsescu şi se agaţă cu dinţii de fotolii. Dan Voiculescu şi Vadim Tudor se străduie să creeze cât mai mult circ la ultima lor reprezentaţie parlamentară şi au tot interesul să-şi prelungească şederea până la capăt, iar UDMR-ul trage cu dinţii să mai obţină ceva, doar-doar vor reuşi să resusciteze interesul minorităţii maghiare.
În aceste condiţii care ar fi soluţia?
Soluţia este una simplă, atât de simplă încât mă surprinde că nimeni nu a venit cu ea până acum. Mă rog, este o mirare retorică, fiindcă actuala clasă politică are ca principală caracteristică rezolvarea efectelor şi nu a cauzelor.
Care sunt cauzele actualei crize politice? Nu cearta dintre Băsescu şi Tăriceanu. Ci o Constituţie prost concepută, gândită pentru o guvernare mono-coloră, în care preşedintele şi premierul aparţin aceluiaşi partid şi au aceleaşi interese, dincolo de mici giumbuşlucuri sau ciondăneli (cum au fost între Năstase şi Iliescu).
Blocajul instituţional este cauzat şi de proasta segregare a atribuţiunilor instituţiilor statului, care derivă tot din Constituţie.
În al doiea rând, ţinând cont pe termen scurt şi mediu o majoritate parlamentară va fi greu de realizat, cred că se impune adoptarea unui sistem de „bonusare” a învingătorului în alegeri astfel încât acesta să primească automat majoritatea parlamentară, creând însă mecanisme de control astfel încât această majoritate să nu fie abuzată. De exemplu, am putea avea Senatul ales prin vot uninominal şi acorda acestei camere dreptul de a demite guvernul şi a impune alegeri anticipate, în vreme ce Camera Deputaţilor ar fi camera „executivului”, care să asigure votarea legilor necesare programului de guvernare, Senatul urmând să aibă drept de veto asupra unor chestiuni „de importanţă naţională”.
Desigur, este doar o propunere, însă mi se pare evident că avem o problemă de sistem şi nu de persoane. Sistemul ar trebui să funcţioneze indiferent de persoane, de simpatiile sau antipatiile dintre acestea. În cazul de faţă avem situaţia unor prieteni care s-au certat la jumătatea mandatului, dar, prin separarea alegerilor prezidenţiale de cele parlamentare am putea avea foarte bine situaţii de coabitare, în care din start se presupune adversitatea între preşedinte şi premier.
Mai devreme sua mai târziu, tot la această soluţie se va ajunge. De câştigat, vor câştiga însă cei care o vor propune primii. Cine vor fi aceia?
posted at 12:59:03 AM on 3/22/2007 by Cristian Banu - Category: General

Comments

Horia wrote:

Astă seară la Antena 3 CTP zicea că şansa PSD e să intre la guvernare pentru că altfel audienţa lui va fi monoton descrescătoare.
(Nu a folosit cuvintele astea, am încercat să redau sensul.)
22/03 2:39:43 AM

Cristian Banu wrote:

N-aş spune asta. Cred că procesul de scădere a PSD s-a încheiat, el ajungând acum la bazinul său electoral de bază. De asemenea, mai cred că Gigi Becali şi-a atins maximum de creştere, nu-l văd mai sus de 15-16%. Fiind vorba de electoratul PSD, orice scădere la Gigi va fi preluată de acesta, aşa că există şi potenţial de creştere.

Pe termen mediu, văd două variante:
- PNL va prelua electoratul de dreapta şi PD-ul (cu Băsescu) va prelua electoratul anti-sistem de la România Mare & rest şi va obţine scoruri medii (20-25%) dar va rămâne definitiv în afara puterii, rămânând însă puternic în administraţia locală ceea ce-i va asigura o existenţă confortabilă;
- PD-ul se va despărţi de Traian Băsescu şi se va transforma într-un partid de centru "onorabil" care va deveni partidul de coaliţie pentru celelalte două; îşi va păstra discursul "anti-sistem" dar într-o variantă "soft" care să nu ducă la ruinarea potenţialului de coaliţie dar suficient ca să atragă electoratul "anti-sistem" - fiindcă, totuşi, problema PD-ul este Traian Băsescu, altfel, liderii PD fiind parteneri relativ corecţi;
22/03 9:43:08 AM

huangzu wrote:

cred a pregateste detonarea razboiului dosarelor. e ultima arma pe care o are basescu si e extrem de eficienta. insa razboiul va fi din toate partile catre toate partile. se vor plati toate politele vechi sau noi. iar dupa aia vom avea o perioada de pace...in care partidele si noul presedinte(pentru ca si basescu va cadea in razboi) vor sta cuminti si isi vor linge ranile vreun mandat.
22/03 11:30:30 AM

gabriela cretu wrote:

Constitutia este prost conceputa de la inceput dar nebunia e recenta deci avem o premiza falsa (sau discutabila)- care e cauza.
Cat despre sistemul de "bonusare", am voie sa traduc?! Daca nu putem sa actionam democratic (pentru ca suntem incapabili de comunicare si responsabilitate) atunci sa desfiintam democratia! Desi in capitalismul nostru salbatic principiul "celui care are i se va mai da iar celui care n-are i se va mai lua" este regula cea de toate zilele asa ca...
22/03 3:34:58 PM

Cristian Banu wrote:

Gabi, adu-ţi aminte de cum a fost demis Petre Roman, cu minerii, sau Radu Vasile printr-o cvasi lovitură de stat a lui Constantinescu. Aşa că lucrurile nu sunt chiar noi...
În ceea ce priveşte sistemul de bonusare nu văd prin ce ar afecta caracterul democratic, din moment ce nu se schimbă ierarhia votului popular. O anumită variantă de vot uninominal (cea cu două tururi de scrutin) poate aduce 100% din locurile în parlament unui partid cu 30%...
22/03 7:47:55 PM

Andrei Maxim wrote:

Gabriela, ideea cu "democratia nu merge, atunci sa renuntam la ea" e relativ des intalnita, dar fundamental falsa.

Din punct de vedere ideologic, democratia este o treapta superioara comunismului practicat: acum omul trebuie sa se autocenzurere si sa practice auto-managementul, fara sa se puna accent pe frica si reguli. E un pas inainte si trebuie sa il facem.

Altfel, de ce nu eliminam tot ce nu merge? De exemplu, multa lume nu intelege cum sa lucreze pe calculator. Hai sa-l interzicem. La fel, multa nu stie sa conduca. Hai sa interzicem masinile. E asta o solutie? Nu cred.
23/03 10:22:11 AM

gabriela cretu wrote:

Andrei, era o ironie; scuze pentru neintelegere!
Sunt cea mai radicala aparatoare a democratiei... radicale; tocmai despre asta era vorba - sa nu facem concesii acceptand reguli mai putin democratice crezand ca intarim regimul democratic actual (care nu prea functioneaza)

Mi-ar placea mai mult anarhia (in sens bun) dar daca tot trebuie sa acceptam o Putere, macar sa fie democratica...
23/03 11:32:45 AM

Ghita wrote:

Parerea mea este ca PNL-ul va prelua electoratul care crede ca problema coruptiei este una de perceptie aceasta fiind de fapt la un nivel simbolic, adica cam 3% din electorat sa zicem.
23/03 2:22:59 PM

mihai vintila wrote:

Referitor la Constitutie e posibil sa aveti dreptate.De multe ori sunt suprapuse functiile presedintelui cu ale premierului.Poate ar fi mai buna o separare exacta a acestora.

Referitor la sistemul de premiere a partidului castigator al alegerilor va reamintesc ca in perioada precomunista am avut un astfel de sistem dar nu a functionat tocmai pentru ca regele s-a amestecat.Nu vad de ce un presedinte nu ar face la fel cand Basescu a desemnat ca prim ministru o persoana de la o coalitie care in fapt a pierdut alegerile ?

Solutia este in cultura politica.De exemplu in Italia , o tara faramitata politic e deja o obisnuinta ca partide de pe pozitii diametral opuse ca colaboreze intr-un guvern pe puncte.de ce la noi nu se poate acest lucru? Pentruca se cultiva o ura si o politica a nondialogului.

Romania nu mai este un momolit.Daca pragul electoral va fi scazut atunci v-om vedea inca 3-4 partide intrate in parlament.Daca pragul electoral creste la 8% atunci spunem la revedere UDMR de pe scena politica precum si partidelor de buzunar ramanand doua-trei forte politice care pot ajunge la majoritati.

Eu cred ca o crestere la 8% a pragului electoral ar curati scena politica si ar asigura majoritati guvernabile din redistribuirea voturilor partidelor care nu au depasit pragul.Sa nu uitam ca acest lucru se intampla si in ziua de azi.(de exemplu alianta DA a castigat aproape 2% din acest procedeu la ultimile alegeri)
23/03 5:36:57 PM

gabriela cretu wrote:

Eu cred ca ar fi nedemocratic si ar polariza total scena politica (neavand noi cultura dialogului, cum spuneti...)
Minoritatile sunt si ele din Romania (e mai bine sa-i excludem si impingem spre extremism?!)
Cetateanul (care e sublim dar...) nu ar mai avea sansa sa apara (pentru ca foarte multe din voturi s-ar pierde si la urmatoarele alegeri cei ce nu-si mai regasesc optiunea politica nu mai vin nici la vot). Ajungem la participarea "comoda" - 30-40%.
Partidele pot fi scoli de cetatenie foarte bune daca sunt presate sa functioneze democratic; ele sunt active patru ani, nu doar in ziua alegerilor.
Faptul ca niciodata in Romania un partid ecologist serios nu ar intra in Parlament (cu prag de 8%) nu cred ca ar trebui sa ne bucure.
Noi nu avem o problema cu forma (alegerilor) ci cu continutul lor (alesi si alegatori); cultura politica, implicare, coloana dreapta, vointa, etc. Zicea odata Eminescu "La noi nu lipsesc inteligentele ci caracterele..." Acolo trebuie lucrat greu si mult.Parerea mea!
23/03 6:14:06 PM

mihai vintila wrote:

Minoritatile sunt reprezentate de drept in parlamentul Romaniei asa cum NU se intampla nicaieri in UE.Deci nu vor fi excluse.Plus ca la alegerile locale si acum partide mai mici au ponderi importante in unele zone ( vezi PNTCD in Timisoara )deci si partidele eliminate de un prag de 8% ar juca un rol regional si pot construi aliante cu partidele mari.

Indiferent de ce credeti dvs dna Gabriela Cretu eu nu vad in viitorul apropiat un partid ecologist in Romania capabil nu sa intre in parlament ci doar sa primeasca 1% din voturi.Si stiti de ce ? Pentru ca momentan cultura politica nu e coapta pentru un astfel de partid.

Felicitari pentru mentionarea in ultimul numar din Business Magazin ( la pg 43 in articolul 'Vedete necunoscute' semnat de Bogdan Pencea )ca fiind VIP Blogroll !
24/03 4:08:17 PM

trustman wrote:

cristian, totul depinde de sistemul electoral. la vot uninominal, poate pd n va avea un mare potential de alianta. la vot pe lista, va deveni de neocolit. pentru ca vor fi altii mai nefrecventabili ca el: png si prm :)

eu sunt adeptul votului uninominal si al separarii atributiilor celor doua camere. nu e posibil ca senatul sa se ocupe de ceea ce presa a numit "legea antibalega". aia era subiect de reglementare la nivel local. alegerile anticipate chiar daca nu ar forma o majoritate (nu e deloc imposibil si nedemocratic sa ai un guvern minoritar) ar crea premisele asumarii de catre parlament a unui nou guvern si l-ar obliga pe acesta sa tina cont de parerea tuturor. ar disparea si acuzatiile de colaborationism etc. canada are un guvern minoritar (al doilea de cand sunt eu aici. provincia quebec se pregateste sa aiba si ea unul incepand de luni cand au loc alegeri). si el rezista surprinzator de bine tocmai pentru ca trebuie sa aiba grija de toti. sistemul electoral canadian mai are o prevedere pe care o consider super: guvernul poate declansa alegeri cand vrea el dar nu mai tarziu de patru ani, durata mandatului. dar daca stai bine in sondaje, poti declansa alegeri dupa 3 ani si vei obtine alti patru ani de mandat. si tot asa.
24/03 4:43:32 PM

gabriela cretu wrote:

Cristian,
Ai putea sa ne lamuresti despre ce vorbim?!
Sunt doua (cel putin ) probleme:
-cum sa ajungi sa obtina un anume partid puterea si sa nu o mai scape (votul "uninominal" si bonusurile si... sunt extrem de utile, sunt de acord)
-cum sa exerciti puterea democratic in tara (romanesca) , indiferent de cine e la putere si sa transformi indivizii in cetateni (asta e alta mancare de peste si se gateste altfel)
Reforma politica e un concept foarte diferit pentru fiecare, se vede (ca si cea economica)
24/03 6:52:48 PM

rares wrote:

regret ca nu am inteles delog parerea lui Ghita, cea legata de PNL si perceptia electoratului fata de coroptie.......... (????)
25/03 4:19:26 PM

trustman wrote:

@rares: voia sa spuna ca pnl va ajunge la 3% exact procentul celor care cred ca nu prea exista coruptie in .ro
26/03 11:03:48 PM