Parerea mea

28 March

Tăriceanu se pregăteşte de alegeri...

Īn vreme ce majoritatea analiştilor de la noi se īntrec īn a proroci dispariţia PNL de pe scena politică, Tăriceanu se pregăteşte pas cu pas de alegeri. Anticipate. Adică exact de ceea ce īl acuză adversarii săi că nu are curaj să facă. Pare o ipoteză suprarealistă? Ia să ne gāndim:

„Să aducem soldaţii romāni acasă”. „Nu trebuie să ne fie teamă să rezistăm presiunilor Europei pentru a salva locurile de muncă ale romānilor.” „Vom reduce contribuţiile sociale cu 6% fiindcă doar contribuabilul ştie mai bine să cheltuiască banii.” Sunt texte şi teme de campanie electorală. Dacă mai adaugăm la asta creşterea economică de peste 7%, integrarea la termen īn Uniunea Europeană, recalcularea pensiilor, cota unică ce lasă peste un miliard de euro suplimentar īn buzunarele romānilor avem un portret de lider puternic şi eficient, care ar fi putut să facă mai mlt dacă nu ar fi fost sabotat permanent de „demolatorii de profesie”, care, iată, au ajuns la al treilea guvern īngropat.
Īn vreme ce toţi ceilalţi politicieni se chinuie să-şi găsească locul şi strategia, Tăriceanu a declanşat deja campania electorală.
PD-ul este alungat de la putere şi se pregăteşte să devină o victimă sigură. Īn ciuda părerii analiştilor, democraţii nu sunt deloc īntr-o situaţie roză. Īn primul rānd, sunt primul partid romānesc dat afară de la putere, un stigmat care nu are cum să lase urme, mai ales că Traian Băsescu are antecedente ca „demolator de guverne”. Īndepărtarea lor de la putere mai are darul şi de a crea un disconfort psihologic. Este evident că majoritatea membrilor PD sunt debusolaţi. Īn mod sigur vor apărea nemulţumiri īn partid şi n-ar fi exclus să se coaguleze o mişcare de protest īmpotriva lui Traian Băsescu, principalul vinovat pentru pierderea privilegiilor, o mişcare ce există deja īn interiorul partidului. De asemenea, vor apărea plecări şi dezertări. Asta mai ales īn contextul izolării depline īn care se află PD-ul, izolare care īl exclude de la orice apropiere de putere.
De partea cealaltă PSD-ul nu este īncă pregătit pentru alegeri sau pentru a prelua puterea, deşi s-ar putea mobiliza mult mai bine. Dacă PSD şi PNL se vor concentra īn campania electorală asupra PD-ului, nu-i văd deloc bine pe democraţi. Cu un Traian Băsescu suspendat şi tārāt pe la Parchet să dea cu subsemnatul le va fi foarte greu să riposteze eficient.
Bine-bine, dar cum se pot rezolva lucrurile din punct de vedere practic?
Aici sunt mai multe variante. Este evident că Traian Băsescu va fi suspendat de Parlament. ţinānd cont de imaginaţia malefică şi de găurile legislative sunt convins că se va găsi o modalitate de a prelungi această suspendare şi de a amāna referendumul pentru suspendarea preşedintelui, pānă la demonizarea sa definitivă şi elimiarea sa din ecuaţie ca adversar politic astfel īncāt rezultatul unui eventual referendum să devină irelevant.
După ce au vorbit doi ani de alegeri anticipate, democraţii se vor trezi cu ele īntr-un moment īn care nu prea o să le ardă de aşa ceva. Cu locomotiva avariată īn depou, democraţii nu vor putea emite pretenţii. Pe de altă parte, dacă s-ar opune alegerilor, s-ar umple definitiv de ridicol şi atunci vor trebui să-şi pună serios problema pragului electoral.
Majoritatea anti-prezidenţială poate provoca alegeri anticipate. PSD-ului s-ar putea să-i convină, deoarece, chiar dacă nu mai poate spera la un scor foate mare, prin redistribuire şi cu sprijinul PNG şi PRM poate obţine o majoritate de guvernare. PRM este foarte interesat de alegeri anticipate pentru a prinde ultimul val, fiindcă la alegerile la termen ar avea puţine şanse de a mai trece pragul. PC īşi va găsi un vehicul, chiar dacă nu ca artid, măcar individual. PNL are o poziţie de forţă ceea ce-i poate ridica scorul electoral, iar o eventuală ameninţare cu o guvernare PSD-PRM-PNG le poate aduce majoritatea electoratului de dreapta.
Greşeala pe care o fac mulţi este de a crede că „poporului” chiar īi pasă. Greşit. Majoritatea sondajele dau ponderea celor care se interesează şi se informează despre politică undeva la 40%. Pentru ceilalţi, va conta campania electorală unde, ca īn orice campanie, cāştigă cine strigă mai tare. PD-ul a cam rămas fără voce, PSD-PRM-PNG nu sunt totuşi o alternativă aşa că, cine mai rămāne? Tăriceanu preşedinte/Bogdan Olteanu premier. Pānă la urmă, dacă acest scenariu se adevereşte, n-ar fi deloc exclus ca *steinii să-şi merite banii (şi īnjurăturile pediştilor).
posted at 00:56:25 on 03/28/07 by Cristian Banu - Category: General

Comments

razvan wrote:

ohoo...
desi pare putin probabil...cum le scrii tu...suna bine. :)

insa, dupa parerea mea, cel mai greu de contracarat va fi faptul ca PNL s-a "aliat" cu PSD. Iar media cotrocenista: evz, rl, cotidianul, realitatea, B1, va publica in fiecare zi articole si/sau opinii pe tema asta. Si o sa tina asa pana la alegeri.
Daca "steinii" reusesc sa contracareze mesajul, isi merita toti banii.
Asta e momentul adevarului pentru actuala generatie de lideri ai PNL.
Ori fac din PNL marele partid de dreapta, ori raman cu un partid de 10%.
Sunt ei in stare sa gestioneze politic momentul?...asta e marea intreabare.
28/03 10:08:10

Cristian Banu wrote:

La modul vulgar, situaţia poate fi prezentată īn felul următor: dacă soţia este acuzată că e curvă, degeaba se va plānge ea că e bătută de soţ, fiindcă toată lumea va crede că "aşa-i trebuie, bine-i face".

Traian Băsescu nu a făcut decāt să ridice la rang de artă politica PCRistă a dosarelor. Dosarele care i se pregătesc (casa din Mihăileanu, restaurantul din Herăstrău, de exemplu, plus ce va apărea īn perioada următoare) sunt suficiente pentru a demola mitul "luptătorului īmpotriva sistemului ticăloşit".

Later Edit
Ideea este că strategia lui Băsescu şi a democraţilor īn perioada următoare va fi să se autovictimizeze, strategie care poate fi demontată prin acuzaţii exprimate cu o voce mai tare. Īn ceea ce priveşte sprijinul mediatic, īn buna tradiţie romānească, eu sunt convins că mass-media va trece de "partea poporului". Īn definitiv, trebuie să "mănāncă şi gura la mogului ceva", nu?
28/03 10:15:34

Horia wrote:

Doar aici mi se mai ridică, cīt de cīt, moralul.
Problema e că, rezultă si din felul cum prezinţi lucrurile, PNL-ul are audienţă la cei care se raportează la politică īn mod raţional, pe cīnd PD-ul (şi ceilalţi) are suport īn emoţional.

şi ăştia e mai mulţi.
28/03 11:13:31

Horia wrote:

Văd că a apărut o reacţie la relaţia BOR - PNG.
http://realiatealuipetria.b...
28/03 11:23:21

Cristian Banu wrote:

Da Horia, sunt mai mulţi, īnsă emoţionabilii cedează mai uşor īn faţa celui care strigă cel mai tare, or aceştia sunt acuma liberalii.

Singurul aspect care mai poate sta īn calea alegerilor anticipate este o anumită grupare din PSD care este foarte apropiată de PD şi Traian Băsescu. Īnsă PSD-ul este un partid pragmatic şi cred că au bătut palma, altfel nu s-ar fi lansat Tăriceanu īn campanie electorală.

Este suficient să citeşti reacţiile actualilor miniştri PD ca să vezi adevărata lor stare de spirit şi că sunt o victimă sigură, de aceea cred că PSD-ul nu va rata o asemenea şansă.

Desigur, argumentul pediştilor este că partidul lor a crescut īn opoziţie. Īnsă una este să pierzi alegerile şi să stai normal patru ani īn opoziţie şi alta este să fii la putere şi să fii dat la o parte fiindcă şeful tău a făcut scandal. Dacă īn prima situaţie poţi accepta mai uşor, īn a doua parcă-ţi vine să-ţi bagi picioarele īn el de şef şi de partid şi să cauţi o soluţie pe cont propriu.

Alt Later Edit: Nu īn primul rānd de atitudinea PSD va depinde PD-ul, ci de unitatea partidului. Dacă īşi păstrează monolitul īn jurul lui Traian Băsescu mai pot supravieţui fie şi ca partid de nivel mediu, cam cum era PRM pānă acum, adică un 12-15%, tare-n clanţă, cāteva fiefuri locale, colaborări pe sub masă cu cei de la putere īn schimbul satisfacerii clientelei proprii. Dacă vor īncepe să se certe īntre ei, atunci s-a terminat. Dezamăgirea care o vor provoca electoratului propriu (care are aşteptări mult mai mari decāt electoratul obişnuit al PNL) poate duce chiar la problema pragului electoral.
28/03 11:29:28

mihai vintila wrote:

Ok.Am inteles pozitia dumneavoastra.

Intreb si eu :care va fi reactia publicului daca va iesi pe sticla Basescu cu ochii in lacrimi , recunoscand ca a gresit ca a incercat sa fie un presedinte jucator si ca de azi inainte modelul lui de presedinte va fi Ion Iliescu!

Referitor la posibil candidatura a lui Tariceanu sa nu uitam ca Aliata DA avea drept candidat un liberal.Basescu a facut ce a facut si a devenit el candidatul aliantei.Nici acum nu inteleg de ce nu a ramas pozitia initiala adica un liberal la presedentie si un pd-ist ca prim ministru.
28/03 12:44:52

Cristian Banu wrote:

După cum vezi, de ceva vreme preşedintele nu mai iese, cel mult scrie scrisori. Cred că are şi motive. Ultimele sale ieşiri au fost catastrofale ca rezultate.

A candidat Băsescu deoarece nici un liberal nu avea şanse. Dacă nu candida Băsescu, avea de ales īntre Năstase şi Vadim, iar Geoană era premier īn vreme ce Adrian punea termopane la Cotroceni.
28/03 12:49:57

razvan wrote:

ai ridicat o tema importanta pentru mine la votant PNL.

Asteptarile. Daca pe mine nu m-a deranjat sa votez PNL atunci cand avea 7%, nu ma va deranja sa votez PNL chiar daca shtiu ca n-are nici o sansa sa iasa principalul partid din Romania.
Insa, la PD situatia e grava pentru ca iti permiti sa fi un partid mare dar izolat politic insa nu-ti permiti sa fi un partid mic izolat politic. Pierdera potentialului de aliante al PD trebuie sa fie cea mai mare preocupare a democratilor.
Paradoxal, atata timp cat basescu e presedinte (adika cand au cea mai importanta functie in stat), pedistii nu pot fi parteneri pentru nimeni. Deoarece nu sunt un partener previzibil si onest.
28/03 13:25:05

George wrote:

PSD-ul nu poate sa refuze alegerile anticipate. PRM-ul a pierdut multi deputati si isi vor locurile inapoi (si puterea care vine cu ele) iar PNG-ul de-abia asteapta.

Dar PD-ul nu isi va reveni. Nu o sa vedem noi, dar niste alegeri in toamna cu ei afara de la guvernare va subrezi foarte mult suportul propriilor membri. Daca PNL-ul se misca bine, poate sa inghita multi PD-isti care vor guvernare.

Problema cea mai mare este aceea a oamenilor din PNL. Imi este frica de o Norica Nicolai in guvern. Sau un Athanasiu. Valoarea unui partid (si guvern) este data de valoarea si imaginea oamenilor sai. Si nu cred ca PNL-ul sta prea bine aici.
28/03 14:16:11

ardeleanul wrote:

Mu ma pot aptine....., eu nu vad ca PNL-ul sa fie un partid monolit, asa cum il prezentat voi> In PNL sun fracturi si acum , dupa marea dizidenta platformista si in plus de asta va pot spune ca de aici din Ardeal(un fief al dreptei) alianta PNL-UDMR nu e bine vazuta. UDMR-ul cu 6% o sa aiba multe ministere cheie si o sa urmreasca acelas interes al autonomiei. Iar PNL co politica sa de casta va readuce in guvern nulitati ca Atanasiu, Motreanu, Voicu, David....indivizi care nu au masura incompetentei lor. Raman asadar cel putin rezervat in privinta sanselor PNL
28/03 20:16:53

Cristian Banu wrote:

Ardelene, ai īnţeles greşit. Monolit era PD-ul. Cu cealaltă treabă, da ai dreptate, orice partid care se asociază cu UDMR-ul are de pierdut īn Ardeal. A păţit-o şi PSD-ul. Pe de altă parte, poate fi şi soluţie pragmatică. PNL oricum nu poate aduna 6% din Ardeal aşa că voturile maghiarilor pot fi bine venite. Ardealul este fieful PD, PNL-ul este abia o a cincea opţiune (PD, PRM, PSD, UDMR, PNL - cam acesta este clasamentul īn Ardeal).
Cāt despre (in)competenţe, ele sunt la toate partidele. Din enumerarea ta, doar primul mi se pare cu adevărat incompetent. Ceilalţi deocamdată nu au arătat nimic, nici īn bine, nici īn rău. Sper să nu-mi vii cu prostia cu "un istoric la agricultură" că nu ţine. Pentru un ministru sunt mai importante competenţele manageriale şi sprijinul politic de care se bucură. Or, pānă acum nu am auzit nimic rău despre Motreanu, deci nu s-a făcut īncă de rās.
28/03 22:37:40

Cristian Banu wrote:

Se pare că situaţia lui Traian Băsescu este mai dificilă decāt credeam. El este părăsit şi de Adriana Săftoiu, ceea ce pentru cei familiarizaţi cu "aritmetica" băsesciană nu īnseamnă decāt un singur lucru: "The End". Īntr-un anume sens, despărţirea era previzibilă după ce Traian Băsescu nu a schiţat nici măcar un gest de apărare a lui Claudiu Săftoiu (altă persoană care l-a ajutat foarte mult, este de ajuns să citeşti cartea lui Claudiu Săftoiu şi să recunoşti acţiunile lui Traian Băsescu).
Īn aceste condiţii, despărţirea PD de Traian Băsescu este o chestiune de zile, ceea ce face totul să fie posibil pe termen mediu. Devine din ce īn ce mai interesant.
28/03 23:08:16