Parerea mea

31 March

Consfiinţirea sfârşitului

Numirea soţului doamnei Turcan – îmi cer scuze, cu toate că numele său este acum pe toate agenţiile de presă şi la toate televiziunile, nu am reuşit să-i reţin prenumele – ca purtător de cuvânt al său marchează finalul politic al lui Traian Băsescu. Preşedintele şi-a făcut un obicei în a numi oameni în poziţii care depăşesc cu mult limitele lor, însă numirea unei persoane pe care Călin Popescu Tăriceanu a dat-o afară pentru incompetenţă depşeşte chiar şi cele mai pesimiste aşteptări.

Totuşi, numirea este interesantă deoarece semnifică o serie de lucruri foarte interesante:
- Plecarea Adrianei Săftoiu a fost declanşată de Traian Băsescu, deci nu avem de a face cu o lovitură dată de aceasta, ci de una planificată atent. Mărturisesc că m-am lăsat păcălit de amorţeala aparentă care l-a cuprins pe preşedinte şi am crezut că este groggy. Nu este deloc aşa.
- Numirea soţului Ralucăi nu este deloc întâmplătoare, nici ca persoană, nici ca moment în timp. Deşi cu o zi înainte părea să mai tragă de timp, iată că ieri a şi anunţat această numire. Ea are rolul de a da un semnal PLD-ului, chiar în preziua congresului acestora: „Preşedintele e cu voi!”. Pentru debusolaţii peledişti, gestul vine ca o gură de apă vie. Preşedintele nu i-a uitat şi are gânduri mari cu ei.
- Preşedintele renunţă la PD, sau cel puţin la o parte a acestuia, măcar acea parte care lansa de la Craiova mesaje disperate către Călin Popescu Tăriceanu să nu-i dea afară din guvern. Interesant este ce caută Traian Boc alături de Blaga şi Videanu. Mie, cel puţin, îmi este clar că PD-ul se va sparge, o parte formând noua Alianţă D.A. cu PLD, avându-l solist pe Stolojan, cealaltă răspândindu-se care-ncotro. Cel mai probabil vom avea astfel un nou partid prezidenţial. Rămâne de văzut câţi îl vor urma pe preşedinte în noua formaţiune şi câţi vor primi oferte pe care nu le vor putea refuza din partea PNL sau PSD.
- Devine evidentă strategia prezidenţială de campanie electorală: „eu şi Stolojan am refăcut Alianţa D.A., şi vom duce mai departe idealurile şi aspiraţiile acesteia”. Călin Popescu Tăriceanu a făcut pact cu „dujmanul” de clasă şi a întinat ideile socialismului, ups, pardon, liberalismului, pardon, popularismului, în fine, să trăiţi bine!

Strategia nu este rea. Din punct de vedere ca acţiune politică, era practic singura variantă pe care o avea preşedintele de a ieşi din acest clinci. Din păcate însă pentru el, situaţia este un pic diferită de 2004. Atunci, Traian Băsescu era un om politic în ascensiune, acum este vizibil pe tobogan şi declinul va continua. Imaginea de luptător solitar împotriva sistemului ticăloşit începe să pălească în faţa celei de scandalagiu cu care nu se poate înţelege nimeni, părăsit de oamenii cei mai apropiaţi şi dominat copios de Elena Udrea. În 2004, nu se ştia de casa din Mihăileanu, despre restaurantul din Herăstrău dat lui Cocoş, despre influenţa soţiei acestuia asupra lui Traian Băsescu. În 2004, lângă Băsescu era Guşă, soţii Săftoiu, Blaga, Videanu, Pleşu, Cărtărescu...
Situaţia confuză din PD se va transmite şi la nivelul electoratului, conducând la scăderea în continuare a acestuia, ajuns de la 30% din toamnă sub 25% şi apropiindu-se de 20%. Este posibil ca situaţia confuză să facă electoratul adunat în perioada aceasta să se întoarcă de unde a venit, la PNL, la PSD, la PRM, iar unii să rămână fideli „adevăratului Partid Democrat”, un partid social-democrat european (asta în condiiile în care nu cumva anumiţi lideri se vor întoarce la matcă, în PSD, cunoscute fiind afinităţile dintre grupul de la Cluj şi anumiţi lideri PD).
PLD este un partid care nu a reuşit nimic până acum. Nu au făcut decât să-l înjure pe Tăriceanu, ceea ce este totuşi foarte puţin faţă de ceea ce ar fi aşteptat electoratul de la ei. Chiar dacă ei vor fi înfiaţi de preşedinte, şansele de a deveni un partid semnificativ sunt reduse. Dacă preşedintele va fi suspendat, situaţia va fi şi mai neplăcută. Propunerea electorală a Alianţei D.A. reloaded pare una deloc interesantă: un demolator de guverne asoiat cu omul care a încercat (de trei ori) şi nu a reuşit să demoleze un partid. Doi oameni caracterizaţi mai ales prin acţiunile destructive puse la cale şi mai puţin pe ceea ce au construit.
posted at 00:39:57 on 03/31/07 by Cristian Banu - Category: General

Comments

mihai vintila wrote:

Nu stiu de ce PLD imi aminteste de PNL-CD care a inlocuit PNL in vechea Conventie Democrata care s-a prabusit apoi in alegerile din 2000 nemaireusind sa intre in parlament!
01/04 12:55:52

Andrei Maxim wrote:

Geniala constructia "Traian Boc", chiar daca sunt sanse sa fie doar o greseala :)
02/04 09:26:53

Cristian Banu wrote:

Nu este o greşeală, îi aparţine Ancăi Boagiu. Gura păcătosului...
02/04 11:10:45