Parerea mea

25 May

And the winner is...

La nici o săptămână după referendumul privind suspendarea preşedintelui (BTW, mai ştie cineva că sâmbătă a fost un referendum câştigat de Băsescu cu 75%?) putem trage o concluzie surprinzătoare. Câştigătorul este... PNL, cu largul concurs al taberei prezidenţiale.

Aceasta s-a comportat asemenea vacii din proverb care după ce a umplut găleata cu lapte o varsă cu totul. Startul l-a dat Traian Băsescu însuşi, chiar sâmbătă, când a avut o ieşire penibilă. Chiar dacă în plan intern consencinţele nu sunt foarte puternice pe termen scurt – am văzut mulţi oameni altfel inteligenţi aprobând comportamentul său – în plan extern, unde oricum Traian Băsescu avea o imagine de excentric şi era evitat diplomatic de toată lumea consecinţele vor fi dezastruoase. Acest gest va avea darul de a accentua izolarea lui Traian Băsescu (încă o dată subliniez, el nu a primit nici un mesaj de susţinere în campania electorală, nici felicitări după victorie, doar mesajul diplomati al lui Barrosso) şi va duce la îndepărtarea unui număr iniţial restrâns, dar probabil în creştere de susţinători, mai ales cei proveniţi din electoratul Alianţei D.A. care trecuseră la PD prin demonizarea PNL-ului. (Trebuie să deschid o paranteză: ceea ce este deranjant la această întâmplare nefericită nu este „rasismul”, deoarece nu consider că expresia folosită are conotaţii rasiste, ci gestul de confiscare a telefonului prin violenţă, atitudinea dispreţuitoare – „şi ce dacă mă reclami la poliţie?” – şi jignirea adresată – chiar dacă nu este rasistă, expresia este una jignitoare. Sunt gesturi pe care un preşedinte nu are voie să le facă, nici în public, nici în particular.)
A urmat apoi porumbel scos de Boc privind colaborarea cu PSD, adică exact ceea ce acuzaseră la PNL, „trădarea electoratului Alianţei prin colaborarea cu PSD”, idee întărită de declaraţiile lui Geoană. Ca şi cum colaborarea cu PSD-ul nu era de ajuns, PD-ul se apropie – în mod natural, de altfel – de Gigi Becali. Sunt curios cum se va simţi domnul Gabriel Liiceanu în viitoarea campanie electorală pe scenă alături de războinicul luminii... Deşi, până la urmă, dacă au făcut-o Dan Pavel şi Tismăneanu, de ce nu ar face asta şi directorul editurii Humanitas?
Dacă în ceea ce priveşte intelectualii, este treaba lor cui ridică osanale, în ceea ce priveşte electoratul cred că vor apărea modificări pe măsură ce noile evoluţii vor fi asimilate. Îi va rămâne în continuare fidelă galeria lui „FC Băsescu” – excelentă idee, din păcate nu mai ţin minte unde am citit-o – însă nu ştiu în ce măsură electoratul cumsecade sedus de discursul justiţiar al lui Băsescu şi de promisiunile sale de luptă împotriva corupţiei, comunismului şi securităţii se va mai simţi confortabil. Desigur, în momentul de faţă nu există alternativă la Traian Băsescu, însă problema care se pune este dacă ne uităm unde trebuie, fiindcă alternativa la Traian Băsescu nu trebuie să fie tot un lider populist, un Băsescu „băiat bun”, ci un cu totul alt tip de politician.
Avantajele PNL sunt:
- spre deosebire de PSD care este cu fundul în două luntri şi nici el nu ştie în care stă, PNL este în opoziţie faţă de Traian Băsescu şi nu există cale de împăcare, deci automat PNL va fi alternativa celor care nu vor să voteze cu preşedintele;
- spre deosebire de PSD, în PNL nu există grupuscule, „disidenţa” lui Orban fiind înăbuşită relativ rapid;
- dacă va fi înlăturat de la putere, nu se va putea face asta decât prin coaliţia PSD-PD, ceea ce îi va aduce două avantaje: unul, că va putea intra în campania electorală din opoziţie şi lumea va uita tâmpeniile făcute la guvernare (care nu sunt totuşi atât de multe, dar sunt câteva gafe de proporţii) şi se va putea victimiza, prezentându-se ca o victimă a FSN-ului;
- dacă nu va fi înlăturat de la putere, îşi va păstra toate avantajele guvernării;
- prin discuţiile dintre PSD şi PD, PNL a preluat avantajul în planul imaginii prin iniţierea discuţiilor cu PNţCD şi AP, creând astfel poziţionarea CDR-FSN, având astfel şanse mai bune de preluare a electoratului de dreapta, în condiţiile în care PNL chiar a întreprins măsuri de rezolvare a „curăţeniei” interne, eliminând colaboraboratorii fostei securităţi şi iniţiind procesul efectiv al torţionarilor comunişti; chiar dacă este vorba de un gest de imagine – până la urmă şi condamnarea comunismului făcută de Traian Băsescu a fost tot un gest de imagine, diferenţa fiind însă că el a făcut o declaraţie politică, în vreme ce aici avem o acţiune concretă.
posted at 00:00:00 on 05/25/07 by Cristian Banu - Category: General

Comments

razvan wrote:

cred ca, deocamdata electratul pe care si l-au indepartat basescu si pd in ultimele zile nu e automat al PNL. trebuie castigat.

pe de alta parte tariceanu pare sa fi revenit la abordarea prefinkelsteiniana, ceea ce bine nu pare a fi.

shtii cum e...io as vrea sa fie cum spui tu...dar nu pare.

cred ca PNL are nevoie de alt resedinte, tariceanu este extrem de necombativ, si cand o face o face fortat si neconvingator.
25/05 00:24:13

Cristian Banu wrote:

1. Corectă prima observaţie. PNL trebuie să facă ceva în acest sens.

2. Asta cu pre şi post finkelstein... Mi se pare totuşi că este o găselniţă de presă. Cred că singura diferenţă a fost că pur şi simplu Tăriceanu a început să răspundă în presă atacurilor, or asta face şi acum, vezi declaraţiile de ieri.
25/05 09:26:12

gabriela cretu wrote:

Daca prin liberali intelegem pe aparatorii capitalismului in forma lui bruta, nedresata, atunci ei trebuie sa-i ridice o statuie lui Basescu (ce nenorocire, nimeni nu a propus asta pana acum!). Le face cel mai mare serviciu (cu sprijinul neconditionat al "intelectualilor")conservand poporul; asta vrea sa insemne ca mentine cetatenii intr-o stare de fascinatie si credinta in loc de spirit critic si actiune.Se poate face orice.
Matusa-mea - 73 ani, scoala generala - imi zicea dupa votul de sambata: S-au facut vraji, ca alta explicatie nu am; toti il criticau, vorbeau, stiau ca e nepotrivit pentru presedinte dar intrau in cabina si votau nu; erau ca fermecati.E dracu' pe pamant...
Insa, daca liberalii vor sa faca un capitalism "cu fata umana" si eficient...
Si atentie la Finkelstein ca esecurile sale la exportat modelele de campanii indiferent de oameni, timp si loc sunt celebre...
Am avut si noi consilieri americani; mai multe tampenii(pardon, sfaturi bune) nu am auzit vreodata....
25/05 10:03:13

razvan wrote:

ce e acela liberalism in forma bruta?

pana la urma liberalismul practicat de guvernul Tariceanu are o fata extrem de umana in masura in care majoritatea populatiei traieste mai bine decat pe vremea PSD.
25/05 10:15:22

Cristian Banu wrote:

Gabi, mă tem că PNL-ul actual este mai degrabă apropiat de liberalismul european care este de stânga (şi aşa ajungem paradoxal să avem trei partide de stânga dintre care doar unul se declară aşa) decât de "liberalismul sălbatic" pe care îl visează unii - între care şi eu - şi care ţine mai degrabă de... conservatorism.
25/05 10:30:18

MoROmeTe wrote:

Cristi tocmai pentru ca e greu sa pozitionam partidele si e greu sa descoperim programul pe care oricum nu il aplica, cetatenii romani tind sa voteze persoana, sa mearga in logica unui vot pro/contra, mai degraba decat sa caute sa voteze masuri, principii, idei.

E drept ca PNL-ul ar putea sa creasca dupa ce s-a intamplat in ultimele zile. Dar cred ca o conditie pentru crestere e sa-si adapteze limbajul la tinta sa speicifica, cetatenii cu o educatie peste medie, cu libertate economica si cu principii de dreapta. Pe moment PNL-ul pare sa joace cartea comunista, promovand un Tariceanu popular care merge pe santiere si la irigatii si care stie sa loveasca cand este lovit.
25/05 11:37:49

Cristian Banu wrote:

Ai atins un punct sensibil. Cred că principala cauză a pierderii electorale a PNL o constituie inadecvarea discursului şi a acţiunilor la targetul lor. Promovarea unor băseşti mai mici şi mai proşti (Orban - mă rog, el poate şi altceva -, Norica Nicolai & comp), şantierisme de prost gust a fost o strategie politică greşită.
Din câte am observat eu, în ciuda imbecalizării, în popor s-a păstrat respectul pentru "domni". Din păcate, clasa politică merge exclusiv pe mimetism. ţipă unul, celălalt ţipă mai tare. Înjură unul, celălalt înjură şi mai şi... Nu-i trece nimănui prin cap să facă invers.
25/05 14:00:17

ContraSENS wrote:

Eu mi-s satul de "victimizari". Vad ca in Romania e o adevarata scoala manipularii prin victimizare. Evident, cel mai mare succes l-a avut Basescu. Dar si altii au incercat strategia.
25/05 14:32:43

MoROmeTe wrote:

Eu nu inteleg de ce nu incearca nimeni sa adopte o pozitie superioara (traducere inadecvata a lui "the moral high road"). Cred ca PNL-ului chiar i-ar putea iesi...
25/05 14:50:57

Cristian Banu wrote:

@ContraSENS
E "geanta" latină... You know, telenovele & stuff
@MoROmeTe
lipsă de imaginaţie.
25/05 15:01:26

Roaitars wrote:

@Moromete
de exemplu, lupta impotriva incalzirii globale :) - this is not a political issue, it's a moral issue (citat aproximativ din Al Gore...). Glumesc, la noi nu ar prinde asa ceva.

Pe de alta parte azi PLD s-a declarat azi singurul partid liberal autentic. Ei nu voiau sa intre in PEPEHEHE?
25/05 15:22:10

gabriela cretu wrote:

Crezi rau. Ideologic, PNL-ul e de dreapta dreapta (mai recent am auzit pe unii vorbind si de monarhie...); liberalismul, de regula, e republican, secular si foarte atasat libertatilor individuale - inclusiv de constiinta. Politicile economice sunt neoliberale in forma pura (nu uita ca numai doua tari in lumea asta au aceeasi cota pentru impozitul direct si 400 impozite indirecte...
Restul, e putin populism, ca-i la moda (dar ca la orice moda, unora le vine bine, altora nu...)
Nu-mi place expresia "pozitie superioara" pentru ca e ambigua in romana; sunt de acord insa ca trebuie sa ridicam stacheta mai sus in comportamente, limbaj, tipuri de relationare, orice (chiar cu riscul ca unii sa se strecoare pe dedesubt); unii or sa sara...
25/05 15:32:32

Cristian Banu wrote:

@Roaiters
În PPE există şi liberali, liberali de dreapta, opuşi celor din internaţionala liberală care sunt liberali de stânga, deci, într-un anume sens are... sens (deşi motivul real este că internaţionala liberală le-a dat cu flit din start). Pe de altă parte, la confuzia ideologică de la noi, nu dă bine la electorat să zici că eşti liberal dar vrei la populari... Ca să nu mai spun că şansele de a fi admişi sunt reduse, popularii având în România deja 2 partid membre şi unul candidat.

@Gabi
Liberalii noştri sunt un "mix" nu totdeauna fericit între liberalismul modern (adicătelea cel de stânga) şi conservatorism.
În ceea ce priveşte impozitele, hai să nu ajungem ca Pristanda să le numărăm... Per ansamblu, fiscalitatea în România este mediu spre scăzută, comparată cu alte ţări. Faptul că există impozit pe yachturi sau, mai banal, pe chirii, nu mă deranjează, atâta timp cât nu am aşa ceva de plătit.
25/05 17:18:28

Roaitars wrote:

De cind cu discursurile despre oligarhi, am senzatia ca PD+PLD sunt mai la stinga decat PSD ( sau PRM :)) ). Asta da confuzie doctrinara.
27/05 15:14:23

Cristian Banu wrote:

Nu doar de acum. PD-ul şi-a păstrat permanent discursul de stânga. UIte ce spunea domnul Boc într-un interviu din Cadran politic:
_______________
Partidul Democrat a evoluat lent, dar sigur spre centrul scenei politice româneşti, fiind un partid popular care-şi păstrează din pilonul social-democrat punctele de vedere care vizează solidaritatea, însă o solidaritate activă şi nu pasivă de gen PSD, care urmărea să împartă la infinit sărăcia şi să nu producă prosperitate. Noi suntem concentraţi atât pe o solidaritate activă, cât şi pe producerea de prosperitate pentru a putea împărţi bogăţie şi nu sărăcie. Eu cred că prin această opţiune spre centrul scenei politice româneşti PD şi-a reglat din mers evoluţia pentru că în acest moment practic statutul PD este unul apropiat de curentul popular pe care-l reprezintă şi pe care îl regăsim în actele normative pe care le susţinem la nivel parlamentar şi guvernamental. PSD-ul n-a fost niciodată un partid social-democrat adevărat, nici astăzi nu este, şi este avantajul Partidului Democrat că în acest context poate să preia de pe pilonul social-democrat o bună parte din electorat, dar în acelaşi timp să-şi păstreze identitatea populară pe fond, întrucât are acele măsuri care vizează pe de o parte protecţia socială activă, iar pe de altă parte şi producerea de prosperitate, iar fără cele două componente practic nu se poate trăi în societate. Acesta este de fapt avantajul proiectului popular şi explică de ce acesta conduce Europa în momentul de faţă.
______________________________
Cu alte cuvinte, "om fi noi populari, dar vrem să preluăm de la PSD electoratul de stânga printr-un discurs... adecvat."
27/05 15:35:33