Conform buletinului lunar al INS, în luna octombrie, productivitatea muncii în industrie a crescut semnificativ comparativ cu luna corespunzătoare a anului trecut, fiind mai mare cu 18.7% decât în urmă cu un an, după ce şi în septembrie, productivitatea a crescut cu 17.8%.

Sunt însă domenii in în care productivitatea a crescut peste medie, cu 78.7% în domeniul fabricarii articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite, + 43.8% în domeniul fabricării echipamentelor electrice şi + 41.5% în automotive.

Pe marile grupe industriale, cea mai mare creştere a productivităţii muncii s-a înregistrat în industria bunurilor de capital (+26,4%), urmată de industria bunurilor intermediare (+18,6%), industria energetică (+17,5%), industria bunurilor de uz curent (+11,2%) şi industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,2%).

Această productivitate a crescut ca urmare a scăderii numărului de angajaţi, scădere mai mare decât scăderea producţiei. Asta dovedeşte că a existat (şi mai există încă) un exces de angajaţi şi în sectorul privat, nu doar în cel de stat şi că este loc în continuare pentru scăderi. Se confirmă ce spuneam la un moment dat că, din orice organizaţie se pot da afară 10% din angajaţi fără ca activitatea acesteia să sufere.

Lipsa de productivitate cronică a angajaţilor români ţine pe de-o parte de lipsa de organizare şi eficienţă a managementului, dar şi prin absenţa unei discipline a muncii – care începe de la relativ inofensivele pauze de cafea şi ţigară, mailuri personale, până la aspecte mai grave cum ar fi ignorarea regulilor de protecţia muncii – coroborată cu absenţa unor competenţe profesionale (cunoştinţe operare PC/echipament de muncă, mai nou, limba română începe să devină o problemă serioasă pentru angajaţii tineri) şi absenţa unei culturi a responsabilităţii. Aceste trei probleme pot fi rezolvate printr-o întărire a disciplinei muncii, prin elaborarea unor fişe de post cu atribuţii şi responsabilităţi clar definite, în baza cărora să se poată identifica în mod clar responsabilitatea.


Comments

Un răspuns la „Cifre”

  1. Legat de ultimul pasaj, uite ce mi-a dat şi mie cineva azi pe aceeaşi temă: http://ask.slashdot.org/story/10/01/06/0035248/Office-Work-Ethic-In-the-IT-Industry?art_pos=1 🙂 Totul e bine, până când în ciclul muncă-pauză nu primează pauzele.