În mod normal, firmele cu cifră de afaceri sub 100.000 de euro anual (adică aproximativ 80% din firmele româneşti) au obligaţia de a depune şi a face decontul de TVA trimestrial. De la 1 ianuarie a intrat în vigoare un ordin pervers al ministrului de Finanţe care extinde gama produselor şi serviciilor comunitare pentru care devine obligatorie trecerea la decont de TVA lunar. De exemplu, îţi promovezi firma pe Google? Goodbye decont trimestrial, bine ai venit decont lunar. Asta înseamnă că în februarie, statul va avea încasări record la TVA (dacă 50.000 de firme trec de la decont trimestrial la decont lunar avem un aport de cel puţin 500 milioane euro presupunând o medie de 1000 de euro pe lună).Ai fost în străinătate şi ai cumpărat o prăjitură pe firmă? Nasol moment.
În mod normal, că e lunar sau trimestrial nu ar trebui să conteze. Însă măsura vine după ce în ianuarie s-au plătit dările aferente lui 2009, iar luna ianuarie este în mod tradiţional o lună cu încasări slabe. De asemenea, trecerea la decontul lunar reprezintă o lovitură puternică şi prin prisma faptului că termenele de achitare a facturilor s-au prelungit chiar la peste 30 de zile dacă nu chiar 60 sau, în unele industrii, 90 sau mai mult (în farma de exemplu, se încasează şi la 260 de zile!!!), ceea ce face ca cele mai multe firme să fie nevoite să plătească TVA la facturi neîncasate. În cazul decontului trimestrial, situaţia se mai regla cumva, fiindcă în lunile 2 şi 3 din trimestru mai încasai ceva din facturile din luna 1.
Aşa cum este conceput acel ordin, cam jumătate din firmele care au activitate vor fi obligate să treacă pe decont lunar mai devreme sau mai târziu. Din păcate însă, nu va avea nici un efect cu privire la creşterea disciplinei financiare. Cel mai probabil, se va renunţa la facturarea în avans, ci exclusiv la încasare, ceea ce, pe termen mediu, va văduvi statul de nişte sume pe care el le primea în avans.